Zkorumpovaná Zelenského Ukrajina: Nejen německý poplatník kvůli tomu krvácí...

zprávy

Od začátku války před dvěma lety je Ukrajina představena nám do Německa a EU jako maják svobody a ochránce západních hodnot, které je třeba bránit proti Rusku všemi prostředky, píše se na německém webu Jouwatch.

Zkorumpovaná Zelenského Ukrajina: Nejen německý poplatník kvůli tomu krvácí...
Návštěva v Kyjevě
20. dubna 2024 - 06:20

Ukrajina byla a je jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě. Zdá se, že se to v důsledku války ještě více projevilo. Britsko-německý podnikatel Arnulf Damerau nyní prohlásil, že je vydírán zkorumpovanými úředníky a lidmi blízkými Zelenského vládě. „Je to země, která se snaží stát se součástí NATO a Evropské unie, ale to, co se tam právě děje – v malé menšině – mi dává pocit déjà vu z Janukovyčových nejtemnějších časů,“ řekl Damerau listu Financial Times.

V říjnu proběhla razie ukrajinského úřadu pro ekonomickou bezpečnost na Cosmolot, webovou stránku s online hrami a hazardními hrami, kterou Damerau spoluvlastní. Účty byly zmrazeny kvůli obvinění z daňových úniků ve výši 560 milionů eur a došlo také k údajnému porušení zákonů o hazardu na Ukrajině. Během operace bylo zabaveno 17 milionů eur.


Damerau popisuje obvinění jako fiktivní. Cosmolot zaplatil na daních 60 milionů eur a finanční úřad schválil faktury v srpnu loňského roku. V prosinci mu jedna Ukrajinka ve Vídni slíbila, že obvinění bude staženo, pokud polovinu své hazardní společnosti převede do takzvaného offshore trustu. Takoví zkorumpovaní úředníci by „zradili mladou generaci Ukrajinců, kteří dávají svou krev, aby dali své zemi evropskou budoucnost,“ řekl Damerau, který tvrdí, že má fotografie a jména těch, kdo se na vídeňském setkání podíleli. Oznámil, že se obrátí na bezpečnostní orgány v EU a USA.

Zrada mladé generace Ukrajinců

Kdo zná poměry na Ukrajině, nebude jeho popisy zpochybňovat. Podle indexu vnímání korupce organizací Transparency International je Ukrajina v roce 2023 na 104. místě ze 180 zemí. Tajná služba SBU na začátku roku odhalila na ministerstvu obrany rozsáhlou síť zpronevěry. Nyní se ukrajinský novinář Jevgenij Šulhat obviňuje, že byl povolán do armády, protože odhalil korupční kauzu v SBU. „Uprostřed války nevyužívá tajná služba své zdroje k boji proti agresorovi, ale místo toho pronásleduje novináře, kteří zkoumají majetek vysokých úředníků,“ řekl Schulhat.


Tyto kauzy, které jsou natolik závažné, že se jich nedokážou nezachytit ani západní média, přestože Ukrajina byla před dvěma lety kanonizována, ukazují, jaké poměry panují v zemi, která se ze všech sil snaží o vstup do EU a možná i NATO. být zvednut, i když zdaleka nesplňuje potřebné požadavky. Již nyní lze s jistotou předpokládat, že miliardy dolarů peněz a zbraní, které byly bezmyšlenkovitě napumpovány na Ukrajinu, prosáknou všemožnými pochybnými kanály a že stejnou cestou půjdou i obrovské částky peněz vynaložené na rekonstrukci. Zdá se však, že nic z toho nezpůsobilo žádnou pauzu mezi západními patrony země, kteří s plnýma očima utíkají do nového debaklu.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif