„Zmizení“ premiéra Johnsona na pozadí varování o blížící se recesi

zprávy

Vysoký britský ministr minulý pátek přiznal, že neví, kde se Boris Johnson, který rezignoval, ale formálně zůstává šéfem vlády, v současnosti nachází.

„Zmizení“ premiéra Johnsona na pozadí varování o blížící se recesi
Boris Johnson
6. srpna 2022 - 09:12

„Zmizení“ premiéra přichází na pozadí varování Bank of England o blížící se recesi ve Spojeném království, informovala agentura France-Presse (AFP) .

„Downing Street 10" odmítla prozradit, kde jsou Boris Johnson a jeho manželka Carrie tento týden na opožděných líbánkách, ale The Times odhalily, že kontroverzní pár je ve Slovinsku.

Johnson bude mít mnohem více volného času po 6. září, kdy musí své pravomoci předat buď úřadující šéfce ministerstva zahraničí Liz Trussové  nebo bývalému ministrovi financí Rishi Sunakovi jako lídrovi vládnoucí Konzervativní strany. Johnson se ale rozhodl postarat se o osobní záležitosti už nyní, dokud je ve funkci britského premiéra, poznamenává AFP.

Mezitím opoziční Labour Party obvinila dva z nejvyšších vládních ministrů z toho, že jsou „pohřešováni“, a ministr financí (ministr financí) Nadhim Zahavi odejel na dovolenou.



„Nevím, kde je Boris, ale jsem s ním neustále v kontaktu," řekl  Kwasi Kwarteng, ministr obchodu a podporovatel Liz Trussové pro Times Radio .

A dodal, že si vyměňuje zprávy přes WhatsApp s Johnsonem i Zahavim „neustále“.

Kwarteng také trval na tom, že vládní kritika, že s ekonomickou krizí se nic nedělá, je „falešná“.

Bank of England tento týden zvýšila svou klíčovou sazbu z 1,25 % na 1,75 %, což byl její největší pohyb v měnové politice za 27 let. Finanční regulátor se snaží omezit rostoucí inflaci, která, jak varoval, by mohla vyvrcholit na 13,3 % (v ročním vyjádření). Podle prognóz banky vstoupí britská ekonomika do recese ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku a potrvá až do konce roku 2023.


(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?