La Repubblica se ptá: Je Scholz vydírán Putinem?

zprávy

Italský deník La Repubblica uvádí, že Olaf Scholz (SPD) je údajně zapojen do masivního podvodu Wirecard a je vydírán Vladimirem Putinem!

La Repubblica se ptá: Je Scholz vydírán Putinem?
Olaf Scholz, německý kancléř
7. ledna 2024 - 03:20

Po Nord-Stream a Cum-Ex by to byla další katastrofa a neoblíbený kancléř by byl pravděpodobně opravdu na konci. V SPD už mají být první krizová jednání ke jmenování nového kancléře.

Zdá se, že zpráva v respektovaném italském deníku La Repubblica vyvolala mezi členy  SPD paniku: Šéf sociálních demokratů Olaf Scholz by mohl být nahrazen ve funkci kancléře již v roce 2024 a nahrazen členem SPD spolkovým ministrem obrany Borisem Pistoriusem, který je podle průzkumů populární.

V podstatě to, co italské noviny píší, zní jako něco z laciné špionážní kriminálky. Skandál Wirecard, při kterém byly tisíce investorů připraveny o své úspory, se nyní může stát osudným kancléři pro katastrofy Scholzovi, který se – stejně jako ve skandálu ve Warburgu v Hamburku – dosud se úspěšně vyhýbal tomu, aby se nedostal do léčky, předstíral výpadky paměti….


Noviny píší, že se „proslýchá, že případ Wirecard a jeho vazby na ruského špióna Jana Marsaleka by mohly zasadit poslední ránu předsedovi sociální demokracie“. Wall Street Journal mimo jiné označil bývalého člena představenstva Wirecard Jana Marsaleka za ruského špiona, existuje podezření, že Scholze ovládá ruský prezident Vladimir Putin. Westdeutsche Allgemeine Zeitung se toho ujal a představil více než představitelný scénář a zeptal se: „Je Scholz otevřený vydírání, protože Putin má výbušné informace Wirecard prostřednictvím Marsaleka?“

Možná Marsalekova aktivita v Rusku očividně dráždí i německé tajné služby: Zvláštní vyšetřovatel Wolfgang Wieland, jmenovaný jménem parlamentního vyšetřovacího výboru, již v dubnu 2021 zjistil, že Spolkový úřad kriminální policie spolupracoval s Wirecard na několika projektech, Informoval o tom Berliner Zeitung. V souladu s tím byly kreditní karty od banky Wirecard použity k průzkumu lidí v utajení online. Podle vyšetřovatelovy zprávy si Marsalek údajně „vyžádal a obdržel kompletní roční datový soubor obchodních partnerů Wirecard pro předání BND“. Soubor tam nedorazil a dodnes není jasné, kam data zmizela.

Pokračování procesu Wirecard v roce 2024 by mohlo být pro kancléře Scholze „obtížné“. Tehdy mělo ministerstvo financí pod jeho vedením s Marsalekem víc práce, než se dosud vědělo. Dva další zdroje potvrdily toto hodnocení, uvádí berlínská korespondentka Repubblicy Tonia Mastrobuoniová.

Právnička Annette Heinisch, která zastupuje žalobkyni v procesu Wirecard proti auditorům EY, řekla Berliner Zeitung: „V tuto chvíli je obtížné najít svědky. Bojí se, že přijdou o práci nebo sami skončí ve vězení a v nejhorším případě se podle toho, co vědí, zahrávají s ruskou tajnou službou.“ Problémem je i propojení politiky a soudnictví, „protože státní zastupitelství dává politické pokyny může je i přijímat“. Heinisch: „Role Olafa Scholze v celém skandálu Wirecard musí být rozhodně prozkoumána." V tuto chvíli je "pro žalobce velmi obtížné domoci se svých práv." Výsledkem je, jak je tomu u velkých zločinů často: „Malí investoři jsou ponecháni na holičkách.“

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 7%
transparent.gif transparent.gif
Ne 84%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif