Bašta: Soudně prokázané vměšování do amerických voleb

politika

Přestože již dlouho vím, že politika dvojích standardů je jedním ze základů ideologie „liberální“ „demokracie“ (uvozovky si zaslouží oba pojmy), přesto mě bezostyšnost, s jakou jí používají média hlavního proudu občas překvapí.

Bašta: Soudně prokázané vměšování do amerických voleb
Jaroslav Bašta
13. ledna 2019 - 03:20

Prakticky od listopadu 2016 se vyšetřuje údajné ruské vměšování do prezidentských voleb ve Spojených státech, protože Demokratická strana tvrdí, že Donald Trump je vyhrál jen kvůli zásahu zvenčí, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.
   
Čas od času se objeví informace, které by toto tvrzení měly dokládat. Většina z nich přichází od Muellerovy komise, která toto možné porušení zákonů a pravidel vyšetřuje. Zatím s nevalným výsledkem, s jedinou výjimkou, kterou je obžaloba bývalého vedoucího republikánského volebního štábu Paula Manaforta. Ten je usvědčován z neplacení daní, praní špinavých peněz a ještě několika podobných zločinů.
   
Tento týden vyšlo najevo, že již 11. 12. 2018 Správní soud města Kyjeva označil počínání ředitele Národního protikorupčního úřadu Ukrajiny Arťoma Sytnika a poslance parlamentu Serheje Leščenka za protiprávní a konstatoval, že zasáhli do prezidentských voleb v USA. A. Sytnik z moci svého úřadu šetřil v roce 2016 „černé účetnictví“ Strany regionů bývalého prezidenta Janukovyče a narazil přitom na jméno Paula Manaforta, který jako lobbista dříve pracoval ve prospěch Viktora Janukovyče.
  
Paul Manafort se v červnu 2016 stal vedoucím volebního štábu Donalda Trumpa, takže tato informace se stala doslova výbušnou. V té době prezident Petro Porošenko a celá ukrajinská vláda sázeli na výhru Hillary Clintonové, takže Sytnik s Leščenkem okamžitě předali kompromitující materiály volebnímu štábu Demokratické strany. To vedlo k tomu, že v srpnu 2016, tedy v „horké fázi“ prezidentských voleb musel Paul Manafort opustit svůj post vedoucího volební kampaně.
   
V červenci 2017 prezident Spojených států Donald Trump oznámil, že ví o snaze vedení Ukrajiny sabotovat jeho předvolební kampaň a žádal o důsledné vyšetření celé záležitosti. To skončilo výrokem soudu 11. prosince loňského roku výše uvedeným konstatováním, že oba jmenovaní porušili ukrajinské zákony o nakládání s materiály neuzavřeného vyšetřování, a že ohrozili průběh amerických prezidentských voleb, tedy způsobili újmu pověsti svého vlastního státu.

   
Jediný, kdo si oficiálně výroku soudu všiml, byl Viktor Medvědčuk z Opoziční platformy – Za život, který ho publikoval na své webové stránce. Jinak to nikoho nezajímá, což je logické – jde o rozsudek ve prospěch D. Trumpa. O něčem takovém se přece nesmí mluvit. Představil jsem si, co by se asi stalo, kdyby stejný výrok byl v jeho neprospěch a poškozena byla Hillary Clintonová. To by na Kyjev určitě dopadaly sankce, možná i střely s plochou dráhou letu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif