AS: Pro Japonsko je lepší držet se dál od Trumpových hvězdných válek!

zprávy

Administrativa Donalda Trumpa přijala novou vojenskou strategii, ve které Spojené státy použijí vesmír k odražení útoků hyperzvukových zbraní.

AS: Pro Japonsko je lepší držet se dál od Trumpových  hvězdných válek!
Ilustrační foto
25. ledna 2019 - 10:10

Nicméně novináři z Asahi Shimbun se obávají, že Washington bude žádat Tokio, jako svého klíčového partnera, aby s ním sdílel finanční zátěž této strategie, přičemž nová konfrontace v Asii nebude nikomu prospěšná.

Nová strategie Donalda Trumpa ohledně modernizace americké protiraketové obrany vyvolává otázku, že bezvýchodné závody ve zbrojení se mohou rozšířit do vesmírné sféry, píše Asahi Shimbun ve svém redakčním článku.
 
Pokud se předchozí strategie přijatá v roce 2010 pod vedením Baracka Obamy zaměřila na hrozby z balistických raket, které mohou vypustit Severní Koreu a Írán, nový dokument se zaměřuje na aktivní využívání vesmíru k boji s hyperzvukovými zbraněmi a dalšími vojenskými technologiemi Ruska a Číny.
 
Hyperzvukové zbraně se těžko odhalují a zachycují pozemními radary, poznamenali autoři článku. Proto ve strategii Trump existuje výzva k umisťování senzorů do vesmíru, které dokážou rozpoznat starty raket, sledovat je a zničit je pomocí zařízení umístěných ve vesmíru.
 
V 80. letech navrhla administrativa Ronalda Reagana podobnou strategii, nazvanou Star Wars, ale tato myšlenka byla opuštěna, když se Sovětský svaz zhroutil. A nyní se autoři článku domnívají, že Spojené státy mohou chtít donutit Rusko a Čínu k ústupu, protože nové závody ve zbrojení budou velmi nákladné.


Nicméně v tomto případě vláda USA nepochopila mezinárodní vztahy, které se vyvinuly po studené válce, varují autoři článku: státy se stávají mnohem více vzájemně závislé.
 
Japonští novináři jsou zároveň obzvláště znepokojeni skutečností, že Spojené státy považují Japonsko za klíčového partnera v rámci svého raketového programu a požadují, aby Tokio převzalo část této zátěže. Japonsko se již rozhodlo nasadit dva pozemní protiraketové systémy v hodnotě 1,11 miliardy dolarů. A informace, které shromáždí, budou nepochybně prospěšné pro Spojené státy. A nová strategie pravděpodobně přiměje Washington, aby znovu vyzval Japonsko, aby sdílelo finanční zátěž.







Autoři materiálu připomínají, že Spojené státy se rozhodly odstoupit od smlouvy INF a částečně toto rozhodnutí mohlo být způsobeno obavami ohledně Číny, která není takovou dohodou vázána. Ale snaha Trumpa ignorovat mezinárodní dohody o kontrole zbraní a reagovat silou síly může zhoršit mezinárodní napětí, upozorňuje publikace.

Podle ní, i když Čína a Rusko skutečně budovaly své vojenské schopnosti a podniknou kroky, které jsou v rozporu se zásadou mírového využití vesmíru, vojenská konfrontace mezi Japonskem a Spojenými státy na jedné straně a Čínou a Ruskem na straně druhé není v ničím zájmu. „Japonsko si musí udržet odstup od strategie Trumpovy protiraketové obrany a přijmout roli brzdy závodům ve zbrojení ve vesmíru," uzavírá článek v Asahi Shimbun.

(kou, prvnizpravy.cz, asahi.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif