Odpovědí na podpis migračního paktu je konec Rakušana ve vládě

politika

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Renomovaná advokátka a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová v tom má poměrně jasno.

Odpovědí na podpis migračního paktu je konec Rakušana ve vládě
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
20. dubna 2024 - 06:05

Vyostřená debata nad obsahem migračního paktu EU pokračuje. Opozice i někteří politici vládní koalice se do Rakušana pustili s tím, že o výjimce lže, protože pakt nic takového neobsahuje. Nejostřeji takto vystoupil bývalý šéf TOP 09 a exministr Miroslav Kalousek, který rovnou ministra vnitra obvinil ze lži.

I senátorka Jana Zwyrtek Hamplová v tom má velmi jasno. Zdůrazňuje, že podstatné a platné je to, co je napsáno, a ne řečeno.

„Pro právničku je pro mne podstatná psaná dohoda. Nerozumím podobným ústním prohlášením k již sjednanému a podepsanému paktu. Podle mého názoru tím hasí požár, protože se ukázalo, že ministr Rakušan buď pakt nečetl, nebo o jeho obsahu lhal. Nevím, kdo by obsah paktu mohl dodatečně a jen vůči jedné zemi změnit. Podle mne je to právně nemožné, nebo kvůli nám, nebo spíše Rakušanovi, budou muset něco nového a nestandardního vymyslet. V tuto chvíli výjimka neexistuje. Prohlášení na tom nemění vůbec nic,“ napsala na svém facebooku Hamplová a připojila i výzvu k okamžitému odstoupení ministra Rakušana z funkce.



„Jediná odpověď na podpis migračního paktu - konec ministra vnitra ve vládě!

1. Co nám z tohoto průšvihu hrozí?
2. Jak se zachová premiér vůči lháři ve své vládě?
3. Jak si mohl dovolit ministr vnitra podpořit pakt, který je o povinném umisťování cizinců na našem územi z vůle jiných zemí?

Psali jsme:

ODPOVĚDI:

1. Hrozí nám, že budeme mít na území obcí a měst nikým nezvané cizince jiných kultur, jak to už znají jiné země.
2. Jedinou odpovědí na něco podobného je okamžité odvolání ministra Rakušana z vlády.
3. Nemohl si to dovolit. Jen spoléhal, že i když bude lhát, tak mu to připuštění novodobé kolonizace naší země cizinci na pokyn EU prostě projde.


Za mne - taková věc projít prostě nesmí," doplnila Hamplová.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif