Pokračování von der Leyenové je čím dál nepravděpodobnější

politika

Europoslanec SPD Ivan David se ve svém komentáři vyjádřil ke klesající podpoře předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Podle něj pravděpodobně může ve svém úsilí o druhé funkční období selhat.

Pokračování von der Leyenové je čím dál nepravděpodobnější
Ivan David (SPD)
23. dubna 2024 - 06:02

„Téměř pět let byla po boku Josepa "evropské zahrádky“ Borrella tváří EU, která byla často citována, od ruské ekonomiky, která byla „v troskách“, přes čipy z praček, drancovaných pro stíhačky, až po bezpodmínečnou solidaritu s Izraelem. Prodloužení jejího funkčního období je ale nepravděpodobné.

I když to německý Bild hlásí jen jako bruselskou fámu, už samotný fakt, že médium vydavatelského domu Springer zmiňuje, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová může selhat ve svém úsilí o druhé funkční období, je signálem, jak slabou se její podpora stala.

Bild zmiňuje spory kolem jejího stranického kolegy Markuse Piepera, který se nakonec nestal zástupcem EU pro malé a střední podniky, a stále nevyřešený skandál kolem SMS ohledně obchodu s vakcínami Pfizer.



Těsná většina, která umožnila její zvolení před téměř pěti lety, i když hlasy evropských konzervativců nestačily, je čím dál nedosažitelnější: "Zelení jsou zklamáni nedávno oslabenou Zelenou dohodou, liberálové ji považují za příčinu byrokracie číslo jedna, socialisté z EU jsou částečně naštvaní, protože von der Leyenová tak jasně podporuje pozici Izraele po masakru Hamásu."

Nejasná je i podpora z řad 27 šéfů vlád. Jako příklad Bild uvádí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který je ve volbách do EU pod velkým tlakem a „daleko zaostává za pravicovou extremistkou Le Penovou“.

Psali jsme:

Mezi možné alternativy v současnosti patří řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, chorvatský premiér Andrej Plenković a předsedkyně maltského parlamentu Roberta Metsolaová," napsal na svém veřejném facebookovém profilu Ivan David.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif