Jarní novinka z Frýdlantu: Na zámku ukáží turistům kastelánské křídlo

regiony

Ačkoliv turisty oblíbené památky zůstávají po staletí zvenku víceméně neměnné, uvnitř tepou čilým ruchem a životem. Na hradě a zámku Frýdlant tak nyní po dvou letech skončila kompletní obměna prohlídkových okruhů – hradu, zámku a nyní kastelánského křídla.

Jarní novinka z Frýdlantu: Na zámku ukáží turistům kastelánské křídlo
Frýdlant
20. dubna 2024 - 07:00

„Také kasteláni na hradech a zámcích se snaží nalákat návštěvníky, aby se vydali právě k nim. Obměna expozic a zajímavé pojetí prohlídek jsou jen příkladem, jak to udělat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Po loňské úpravě zámeckého okruhu vstoupil Frýdlant do letošní sezony s nabídkou obměněné prohlídky hradu, jež připomíná muzeum, které zde vybudovali Clam-Gallasové a jako první šlechtický rod v českých zemích jej v roce 1801 zpřístupnili veřejnosti. Poslední prohlídková trasa, která čekala na obměnu – kastelánské křídlo – se zpřístupní o víkendu 13. a 14. dubna; návštěvníkům ji zde coby doplňkový okruh nabídnou zatím ve víkendovém režimu.

Kastelánské křídlo připomíná Kristiána Kryštofa Clam-Gallase a jeho manželku Josefínu. Návštěvníci se ocitnou ve 20. letech 19. století, kdy na Frýdlant oba manželé jezdili z pražského paláce a kastelánské křídlo si uzpůsobili jako byt. K vidění bude devět místností, které mimo jiné zahrnují ložnice Kristiána Kryštofa, jeho ženy i syna Eduarda. Ten se po tragické smrti svého staršího bratra Viléma stal pokračovatelem rodu. Josefína i Kristián Kryštof byli velcí milovníci umění, zejména pak hudby, divadla a malířství. Finančně podporovali mladé umělce, mezi nimiž byl i chrastavský malíř Josef Führich. Ten jim pak z vděčnosti věnoval jednu ze svých kreseb, kterou návštěvníci uvidí v ložnici hraběte. Na tomtéž místě jsou k vidění i kresby samotného Kristiána Kryštofa.

Společenský sál zdobí portréty příslušníků Clam-Gallasů – Josefíny, jejího muže Kristiána Kryštofa, a také jeho rodičů Kristiána Filipa a Karolíny Josefíny, rozené Šporkové, která na Frýdlant věnem přinesla nejznámější frýdlantský obraz, portrét hraběte Šporka od Petra Brandla. Ten se nyní nachází v hradním muzeu na tomtéž místě, kde byl podle historických fotografií i za Clam-Gallasů. Nejmladší návštěvníky pak v kastelánském křídle potěší sbírka hraček upomínající na děti i vnoučata tohoto manželského páru.

Libereckénovinky.cz informoval Jan Mikulička, tiskový mluvčí, Liberecký kraj.

(rp,libereckenovinky.cz,foto:lk)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif