Zbořil: Na Tchaj-wanu se už boří sochy a co na to naši „Tchajwanci“?

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout, že nejenom sochy v Dejvicích a ve Spojených státech, ale v současné době se boří sochy dlouholetého vůdce Tchaj-wanu Čankajška.

Zbořil: Na Tchaj-wanu se už boří sochy a co na to naši „Tchajwanci“?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
1. května 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

Musím se přiznat, že jsem trochu bezradný, protože zatím do těchto chvil, kdy spolu sedíme, tak se k tomu nevyjádřil ani pan předseda Senátu Vystrčil, ani paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová a dokonce ani ne pražský primátor Hřib, kteří navštívili Tchaj-wan a dokonce tam pronesli svá burcující slova. Včetně toho pověstného „jsem Tchajvanec!“  A není mi jasné, jakými Tchajwanci vlastně jsme.


Jestli jsme s těmi nacionalistickými čankajškovskými, nebo jestli se kamarádíme s těmi novými, kteří ještě mají většinu v parlamentu a vydávají se za jakousi odnož amerických demokratů. Aale ta vzdálenost mezi Spojenými Státy a Tchaj-wanem  je přeci jenom, myslím i duchovně, tak veliká, že si nejsem jistý, jestli si porozumíme,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Na jaké straně vlastně jsme….

„U senátora Vystrčila je to dokonce skutečně pod velkým otazníkem, protože kdyby byl stoupencem nacionalistické Číny, tak by měl alespoň protestovat proti tchajwanskému obrazoborectví, protože se nejedná jen o dvě, tři, čtyři sochy, ale podle našich zpravodajů ta Čankajškova socha stojí v každé vesnici, v každém větším městě a odhaduje se, že jejich počet na celém Tchaj-wanu je mezi šesti až devíti sty.
 
Takže v každém případě to bude znamenat, pokud se nám je podaří odstranit, že se jedná o velmi závažnou  změnu obrazu na těchto místech. A nikdo neví, kým a čím budou tyto sochy nahrazeny. Předpokládám, že je asi nenahradí busty nebo sochy amerických prezidentů, ačkoliv se ta současná vláda, tchajwanská, chová ke Spojeným státům velmi přátelsky. A možná, ani nedojde na sochy Mao Ce-tunga a jeho generálů, proti kterým Čankajškem vedená armáda tak dlouho bojovala. Dokonce se se obávám, že by mohlo spíš dojít na nějakou čínskou podobu té politické změny, která odstartovala tou slavnou věrou Teng Siao-pchinga.  „Nezajímá mne, zda je kočka černá nebo bílá, ale že chytá myši!“

A může se stát, že bez ohledu na to, že pan předseda Senátu je takovým obdivovatelem Tchaj-wanu, že se považuje za Tchajwance, že se nakonec i jemu mu může stát, že bude patřit do skupiny těch, kteří by  sochy bojovného protikomunistického generalissima už také měli při jeho další cestě na Východ začít bourat,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?