Šumavskou Horskou službu navštívili klienti z denního stacionáře

regiony

Na 15 klientů včetně 6 vozíčkářů z denního stacionáře Klíček ze Sušice navštívilo se svým odborným doprovodem šumavskou Horskou službu přímo na jejich základně na Špičáku.

Šumavskou Horskou službu navštívili klienti z denního stacionáře
Návštěva stacionáře Klíček u HS Špičák
20. dubna 2024 - 07:00

„Ačkoliv to není běžnou rutinou, jsme rádi, že za námi klienti z Klíčku dorazili. Kromě veškeré výbavy si mohli vyzkoušet i jízdu na šestikolce, hodně se jim to líbilo,“ shrnuje Petr Pospíšil ml. ze šumavské Horské služby.

Osvěta je jednou ze zásadních činností Horské služby. Začátkem dubna navštívili horské záchranáře na Špičáku klienti z denního stacionáře Klíček. Exkurze se účastnili lidé z Klíčku různého věku s různým stupněm postižení. Návštěvníci přijeli vlakem z cca 1,5 hodiny vzdálené Sušice. Horští záchranáři je čekali na vlakovém nádraží, kde jim pomohli s vyložením vozíčkářů a pak společně vyrazili ke služebně HS cestou dlouhou okolo půl kilometru. 

Záchranáři je nejprve seznámili s prací Horské služby, různými druhy zásahů, prevencí a riziky pohybu v terénu a výbavou lékárničky. Klienti z Klíčku si mohli osahat veškerý zdravotnický materiál, vyzkoušeli si různé dlahy, vakuovou matraci, měření okysličení krve oxymetrem či přípravu horolezecké výbavy a manipulaci s ní. Na závěr čekala všechny návštěvníky včetně vozíčkářů projížďka na šestikolce, někteří jeli vedle řidiče, vozíčkáři a další zajištěni ve vakuové matraci. 



„Celé dopoledne exkurzi přálo skvělé počasí, akce měla velký úspěch. Děkuji klukům ze Špičáku, že takové akce dělají a všem klientům a jejich doprovodu z Klíčku za návštěvu a odvahu,“ uzavírá Michal Janďura, náčelník HS Šumava.

Plzenskenovinky.cz informoval Marek Fryš za tiskový servis HSČR.

(jv,plzenskenovinky.cz,foto:hsčr)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif