TECHNOhrátky navštívily „školu šampionů“

regiony

Program akce nabídl účastníkům podrobné seznámení s nejuniverzálnějším ze všech strojírenských oborů – opravář zemědělských strojů – i s obory strojní zámečník a mechanizace a služby.

TECHNOhrátky navštívily „školu šampionů“
Kovárna
21. dubna 2024 - 11:30

TECHNOhrátky navštívily „školu šampionů“. Ve Chvaleticích jezdily traktorem také dívky. Střední odborné učiliště zemědělské Chvaletice lze bez nadsázky označit za skutečnou líheň budoucích mistrů svého řemesla. V roce 2023 zvítězil v národním kole prestižní soutěže Zlaté ručičky v oboru opravář zemědělských strojů Lukáš Rouha. Na jaře letošního roku se stal absolutním vítězem soutěže 

TECHNOhrátek Řemeslo doma jeho mladší spolužák Ondřej Bíža, jenž v sedmnácti letech postavil zcela funkční traktor střední velikosti. Do „školy šampionů“ zavítal projekt TECHNOhrátky při své třetí letošní zastávce ve středu 17. dubna.

Program akce nabídl účastníkům podrobné seznámení s nejuniverzálnějším ze všech strojírenských oborů – opravář zemědělských strojů – i s obory strojní zámečník a mechanizace a služby. Názvy šesti speciálních pracovišť odrážely náplň jednotlivých profesí: kovárna, zámečna, motorárna, servisní dílna, autoškola a policejní kontrola.

„Zemědělství sice v poslední době prožívá určité problémy, ale bylo, je a bude stále velice důležitým odvětvím. Práce v něm znamená jistou perspektivu a naplno v něm platí, že řemeslo má zlaté dno. TECHNOhrátky vám umožní poznat nejen zázemí a vybavení školy, ale také některé zemědělské stroje a technologie,“ uvedla při slavnostním zahájení Petra Vaňousová, ředitelka společnosti Agrovenkov. Školáky přišli pozdravit a motivovat i další hosté – starostka Chvaletic Renata Dymešová a zástupce společnosti Pavliš–Hartman Pavel Pavliš.

Aktivity školáky bavily. Stovka žáků osmých tříd ze sedmi základních škol z Chrudimska a Pardubicka se hned od začátku pustila s chutí do připravených aktivit. Bylo vidět, že účastníky, kteří si budou příští rok v únoru vybírat další studijní zaměření, činnosti bavily. Platilo to také o děvčatech, která tvořila součást většiny výprav. Mnohé z nich se dokonce nerozpakovaly vyzkoušet si jízdu s traktorem!

„TECHNOhrátky se mi moc líbily. Strýc má farmu, kde jsou krávy a ovce, a pěstuje i různé plodiny. Často tam už jezdím s traktorem, ale řídila jsem zatím spíše starší zetory – ten chvaletický byl moc moderní. V zemědělství chci pracovat a ráda bych měla také vlastní farmu, ale víc než být venku mě láká dělat tam ´papíry´. Proto se asi rozhodnu pro agropodnikání na Střední zemědělské škole v Chrudimi,“ svěřila se ´osmačka´ Lucie Polívková ze ZŠ Resslova z Hlinska.

Kovárna dala zabrat. V servisní dílně si školáci vyzkoušeli montáž a demontáž kol u osobního automobilu, v motorárně seřizovali světla a v zámečnické dílně vrtali na přesnost díry do železných destiček. Atraktivním stanovištěm byla opět kovárna, v níž museli vykovat ocelový hrot, a přesvědčili se přitom, jak náročné to je s těžkým kladivem. Policejní kontrola je naopak důkladně prověřila ze znalostí o povinném vybavení osobního automobilu i o geografickém umístění světových výrobců traktorů.

Při procházce jednotlivými pracovišti se žáci základních škol dozvěděli také o skvělých benefitech, které učiliště poskytuje. Studenti ve Chvaleticích získají například zdarma v rámci výuky řidičské průkazy na osobní a nákladní automobil či traktor a svářečská oprávnění na elektrický oblouk a plamen v celkové hodnotě 130 000 korun. Navíc mohou získat záuční list v oborech klempíř, kovář a soustružník a absolvovat také kurz řidiče vysokozdvižného vozíku nebo obsluhy sklízecí mlátičky CLAAS.

„Double“ v podobě vítězných trofejí v soutěži zručnosti i ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! získala výprava ZŠ Masarykovo nám. z Přelouče.

Za svou existenci dosud uspořádaly TECHNOhrátky 139 akcí v šestadvaceti středních odborných školách v Pardubickém kraji. Při těchto seznamkách s řemesly prezentovaly aktivním způsobem ukázky 69 oborů z oblasti strojírenství, stavebnictví, elektrotechniky, zemědělství, zahradnictví, gastronomie a služeb. Zúčastnilo se jich celkem 17 791 žáků ze 128 základních škol – 113 jich přitom bylo z Pardubického kraje a mj. sedm také z Polska.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr. Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:technohrátky)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif