V Jihočeském kraji evidují hygienici již 87 případů lymeské boreliózy

regiony

Jihočeští hygienici evidují k 16. kalendářnímu týdnu celkem 87 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a jeden případ klíšťové encefalitidy.

V Jihočeském kraji evidují hygienici již 87 případů lymeské boreliózy
Klíště
21. dubna 2024 - 07:30

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je pro další dny vzhledem k aktuálnímu rázu počasí předpokládána aktivita klíšťat na pětistupňové škále na prvním nebo druhém stupni, tedy nepatrná nebo mírná aktivita. Hygienici v Jihočeském kraji přesto k 16. kalendářnímu týdnu evidují již 87 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy. To je k tomuto období výrazně nejvíce za poslední roky. Vloni v tomto období byly v kraji potvrzeny 64 případy.

„Přes současnou studenou vlnu dosavadní ráz počasí a mírná zima velmi urychlily nástup aktivity klíšťat. Jsme krajem s dlouhodobě vysokým výskytem klíšťové encefalitidy, jedním z nejvyšší ve střední Evropě. V případě tohoto onemocnění je situace zatím klidná, podobně jako vloni registrujeme zatím jeden potvrzený případ. V posledních letech ale vidíme v kraji i výrazný růst počtu potvrzených případů lymeské boreliózy, kdy kromě sezon, ovlivněných pandemickými opatřeními, neklesl výskyt v kraji pod čtyři sta. V roce 2018 to bylo 473 případů, v roce 2019 bylo 431 případů, předloni 529 a vloni 518 případů.  V končícím týdnu jsme zaznamenali 11 nově potvrzených případů, celkem jich je v kraji 87, což je o 23 případů více než bylo v kraji vloni v tomto období. Pokud by tento trend pokračoval, můžeme letos zaznamenat jeden z nejvyšších výskytů lymeské boreliózy v historii,“ komentuje aktuální data ředitelka KHS Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.   

Ta tedy za 16. týden ukazují, že od začátku roku bylo v kraji nahlášeno 87 potvrzených případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo 11 nově potvrzených případů. Nejvíce je momentálně na Českobudějovicku (34, +5 v týdnu), Táborsku (16, +3) a Jindřichohradecku (16). Dále je aktuálně na Prachaticku 6 potvrzených případů stejně jako na Písecku, na Českokrumlovsku je 7 (+3) a na Strakonicku 2. Hygienici letos v kraji evidují i jeden potvrzený případ klíšťové encefalitidy a to na Českobudějovicku.

K závěru loňského roku evidovali hygienici v sezoně 2023 celkem 518 případů nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 81 případů klíšťové encefalitidy. Proti ní existuje efektivní očkování, které je pro pojištěnce nad 50 let věku zdarma. Optimální období pro očkování je nyní před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat.

(jv,jihoceskenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif