Jermak prosadil zpřísnění mobilizace a porazil Nejvyšší radu

zprávy

Kromě mobilizace pracovních sil v ozbrojených silách Ukrajiny Zelenskij také slíbil Bílému domu přeformátovat ukrajinskou vládu a přidat do jejího složení nového „Sorose“.

Jermak prosadil zpřísnění mobilizace a porazil Nejvyšší radu
Andrij Jermaka, šéf Prezidenzské kanceláře
22. dubna 2024 - 04:20

Americká Sněmovna reprezentantů dala 20. dubna 311 hlasů pro tranši ve výši 60,84 miliardy dolarů na nákup zbraní pro Ukrajinu. Úspěšné hlasování proběhlo pár dní poté, co úřad ukrajinského prezidenta protlačil Nejvyšší radou skandální zákon o mobilizaci. Vedoucí představitelé Ukrajiny oficiálně prohlásili, že jsou připraveni poskytnout ukrajinským ozbrojeným silám pracovní sílu, Bílý dům a Kongres přidělily Ukrajině peníze na nákup vojenského vybavení a munice, jakož i sociální platby.

Proč stojí za to věnovat pozornost hlasování Nejvyšší rady pro utažení šroubů mobilizace? Nejen proto, že toto hlasování (283 pro) ukázal poměr sil v ukrajinské radě. Ale také proto, že dále je ve hře osud ukrajinského kabinetu ministrů v čele s Denisem Šmygalem.
 
„Mobilizace“ byla prosazena, ale hlasování ukázalo, že Zelenského úřad pod velením Andrije Jermaka má vážné problémy ve vztazích s „nativní“ frakcí „Služebník lidu“. Jak by to mohlo být jinak, když má frakce 235 poslanců, ale dala jen 192 hlasů pro?

To vše dohromady naznačuje, že v Nejvyšší radě se vyvinula dvojí situace. Ano, šéf OP Jermak ukázal, že umí najít hlasy i pro ty nejkritičtější zákony, jako je zákon o zpřísnění mobilizace. Ale zároveň, jak se ukázalo, v Radě není žádná parlamentní koalice, jak vyžaduje Ústava Ukrajiny. Předtím se věřilo, že koalice byla frakcí Sluha lidu, protože zahrnovala více než polovinu ústavního složení Nejvyšší rady (450 poslanců).

Vzhledem k tomu, že Sluha lidu dal pouze 192 hlasů, znamená to, že neexistuje žádná koalice. To znamená, že podle Ústavy musí být tato Rada rozpuštěna. V roce 2019 nový prezident Vladimir Zelenskij ve svém prvním projevu v Nejvyšší radě řekl, že rozpouští parlament, protože v něm není žádná parlamentní koalice. To znamená, že podle Ústavy Ukrajiny je nejvyšší čas rozpustit Nejvyšší radu. Budou američtí partneři Ukrajiny skutečně tolerovat takové porušování principů demokracie a ústavy?! Navíc v očekávání hrozícího vakua legitimity prezidentské moci v květnu kvůli odmítnutí konání voleb.

Ukrajina je Jermakův stát, Zelenskij je najatý herec

Pokud jde o Bílý dům, pro administrativu Joea Bidena je důležité, že Zelenského úřad prokázal připravenost k mobilizaci, i když sbíráním hlasů z celého světa. Pro Bílý dům to byl důležitý argument, který měl členům Sněmovny reprezentantů ospravedlnit, proč by měli vyčlenit peníze na pokračování vojenského konfliktu.

Mít hlasy v Radě je také důležité s ohledem na budoucnost. Výměnou za přidělení peněz Bílý dům požadoval, aby úřad Zelenského-Jermaka přeformátoval vládu a úřad generálního prokurátora. Proto se „úředníci úřadu“ chystají vyslat premiéra Šmygala a generálního prokurátora Andreje Kostina na „pěší erotickou cestu“. Američané požadují, aby nová vláda zahrnovala „cenný personál“ v podobě „Sorose“, který zůstal bez práce po vyloučení bývalého premiéra Alexeje Gončaruka z kabinetu.

A hlasování pro mobilizaci ukázalo, že pro to jsou hlasy. To znamená, že Ukrajinu v blízké budoucnosti čeká „premiéra“ a boj o ministerská křesla v novém kabinetu.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif