ČT divákům vysvětlila, co znamenají čísla na poničeném pomníku Koněva

politika

„Také vás zajímá, proč až nyní po třiceti letech se probudili noví vykladači dějin a vandalové - natěrači ničící pomníky osobností, kterých jsme si dodnes vážili?" položil otázku sám sobě student politologie, který si nepřeje být jmenovaný, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu.

ČT divákům vysvětlila, co znamenají čísla na poničeném pomníku Koněva
Kachna a ještě k tomu po neděli
26. srpna 2019 - 08:35

Tak proč se tak děje?

"Jednak bude se slavit třicet let od změn poměrů politických  sil v zemi, ke kterým došlo  na konci roku 1989 a tak už nyní se rozhoduje o tom, kdo si to výročí přivlastní. Těm, kteří tu revoluci skutečně zažili na vlastní  kůži a viděli na vlastní oči,    je nyní nejméně 48 let. Kolik těch osmačtyřicátníků a starších  tvoří  procent obyvatelstva? Polovinu? A kolik z té poloviny obyvatelstva tehdy v roce 1989 bylo  členů KSČ, členů   Socialistického svazu mládeže či členů  Svazu československo-sovětského přátelství a dalších složek Národní fronty, kteří jaksi svým členstvím a činností vyjadřovali souhlas s režimem řízeným komunisty?  A kolik procent obyvatelstva  do roku 1989 v Československu  trpělo?"

Jenže i ti do roku 1989 angažovaní spoluobčané přeci uvítali změny, které nastaly právě po roce 1989?

"Znám z otcova vyprávění příběh jedné funkcionářky působí v jednom podniku. Když ji někdo řekl tehdy paní, hned jej opravovala, že je soudružka. Lidé se před ní báli cokoliv kritického k čemukoliv říci, aby jej nepokárala, že tím útočí na socialismus a vedoucí úlohu strany a tak různě. Už v prosinci 1989 tato soudružka všechny lidi kolem sebe přesvědčovala, jak se na tuto změnu moc těšila a jak všechno dělala proto, aby se ten režim posral. Už tehdy před třiceti lety si také i tito a jim  podobní lidé tu revoluci přivlastnili. Nyní se k nim přidávají další, kteří hlásí, jak za komunistů trpěli, jak jim ten režim ubližoval a podobně. Jsou tu další lidé, kteří vykládají nově dějiny. Z hrdinů druhé světové války zejména z vojáků působících na východní frontě a z partyzánů někdo vytváří dojem, že šlo o krvežíznivé komunisty a v případě partyzánů, že šlo o bandity. Smutné je, že ten nový pohled na dějiny vytvářejí lidé, kteří se narodili po roce 1989 nebo v tom roce chodili do základní školy. Jde  bohužel o zblblé mladé agitátory působící jako fanatici snad ještě v horší podobě  než svazáci v padesátých letech nebo hitlerova mládež v době, kdy tady mohla působit."

Proč si někdo dovolí natřít sochu maršála Koněva rudou barvou  a napsat na pomník nějaká čísla a nikdo ty lidí nejenže nechytí při činu, ale ani nehledá po činu?

"To je zvlášní případ, který má určité zastání ve vedení Prahy 6, která ten pomník má ve své správě. Najednou se připomíná, že ten Koněv sice Prahu se svými vojáky osvobodil, ale že on také poté potlačil v Maďarsku tamější revoluci a v roce 1968 byl angažovaný i při okupaci Československa. U pomníku se připevnila deska vysvětlující, co všechno Koněv stihl jako voják za svůj život učinit, ale nějakým vandalům to nestačilo a pomník poškodili. Pokud jste si toho nevšimli, tak bylo zajímavé, jak média včetně Česke televize  vysvětlovala, co číslovky, které vandalové napsali na pomník, znamenají. Policie vandaly nanašla a kdoví, zda je vůbec hledá. Radnice odmítla pomník vyčistit a když se našli nějací dobrovolníci a sochu čistili, přišli je  policisté legitimovat, aby se vědělo, co to je za lidi.  Nezlobte se, ale tady v Praze začala silně pracovat organizace, které by členové protektorátní Ligy proti bolševismu mohli jenom závidět, jalké mají noví antikomunisté možnosti."

Jak to bude pokračovat?

"Na řadě je stavba Mariánského sloupu v Praze a následovat bude  nový pohled na středověk, zejména  a na lupiče a lapku Jana Žižku. Možná do roka a do dne bude rudou barvou zbarvená socha na Vítkově ... a někde na Chodsku dostane co se do ní vejde i socha Koziny, pokud ji Kozina  někde má. A možná skutečně i do roka a do dne."

Říká se, že kuriózní neověřené informace, jaká je i ta, co si právě čtete, vydavatelé novin dříve opatřovali latinskou zkratkou N .T. (Non testatum) – neověřeno. Fonetická podoba zkratky "enté" se zvukově podobá německému die Ente, česky tedy kachna. Nu a tak Prvnízprávy.cz pečou Kachnu v tomto případě na neděli ...



(ps, Prvnizpravy.cz, foto: ps)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif