Hampl: Když může být úspěšný kdokoli, tak proč ne každý?

politika

<< OTÁZKA TÝDNE >> Je to slovní hříčka? Ne, je to otázka, která ukazuje na rozdíl mezi rovností a rovností příležitostí. Že rovnost příležitostí je jenom takové šidítko pro naivní lidi.

Hampl: Když může být úspěšný kdokoli, tak proč ne každý?
Petr Hampl, nezávislý sociolog
3. července 2020 - 03:20

Skutečná rovnost totiž znamená, že úspěšný může být každý. Závidíš svému sousedovi, že mu jeho tesařská živost jde dobře a že má nové auto? Vyuč se taky tesařině, pracuj 11 hodin denně a za 10 let budeš mít taky nové auto. A jestli už není příležitost pro dalšího tesaře, tak se vyuč elektrikářem nebo instalatérem, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz..

Rovnost příležitostí oproti tomu znamená, že v továrně pracuje tisíc lidí, ale pouze jeden může být ředitelem. Možná snad může dojít k výměně pozic, ale nikdy se nezmění to, že jeden poroučí a ostatní musí poslouchat. Jeden je bohatý a ostatní jsou chudí. Rovnost příležitostí je slučitelná s otroctvím (jeden je dozorcem nad spoluotroky) nebo s poměry v koncentračním táboře (jeden je kápo).


Ono taky není náhodou, že od ideálu „rovnosti příležitosti“ je vždy velmi blízko k podpoře takového uspořádání, kde je předem rozhodnuto, kdo bude tím jediným majitelem, ředitelem, dozorcem nebo kápem.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif