Zbořil: Dílo Emanuela Moravce by mnohým eurounionistům imponovalo

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout osobu Emanuela Moravce, který od československého legionáře se změnil ve velkého obdivovatele Adolfa Hitlera…

Zbořil: Dílo Emanuela Moravce by mnohým eurounionistům  imponovalo
Zdeněk Zbořil, politolog
22. dubna 2020 - 03:20

Co nám k tomu řeknete pane Zbořile?

„Osoba Emanuela Moravce je určitě zajímavým a pro historiky atraktivním tématem i když se zdá, že ne úplně všechny události v jeho životě jsou dostatečně vysvětlené. On se narodil v dubnu 1893, jak na to vzpomínáme, ale také spáchal tzv. sebevraždu 4.května 1945, která je zapsaná v dějinách Protektorátu jako jednoznačně potvrzená, ale někteří historici se domnívají, že to bylo trochu jinak," uvedl Zdeněk Zbořil..

„To téma je zajímavé, protože je to téma věrnosti a zrady a obě ty polohy jsou ve stavu fanatickém. Emanuel Moravec začínal jako legionář, potom řekněme „neúspěšný kariérní důstojník“, protože on měl jiné představy o své kariéře, potom vystoupí na obranu Československa v Mnichovských dnech, je součástí skupiny vojenských osob, které žádají prezidenta Beneše, aby neustupoval nátlaku evropských velmocí, se kterými jsme dnes většinou v přátelských vztazích a pak během pár dnů, zejména po obsazení zbytku Československa německou armádou, se stává fanatickým obdivovatelem a propagátorem nacistického režimu a německého Protektorátu Čechy a Morava a vedl to tak daleko, že dokonce svého syna přemluví, aby vstoupil do SS, řádných oddílů SS, a tak zapříčinil jeho smrt na východní frontě," charakterizuje osobu Moravce Zdeněk Zbořil.

A co dílo Emanuela Moravce, nějaké ponaučení pro nás.....

„Z pozice ministra kultury a osvěty v protektorátní vládě si vybudoval vůdčí postavení mezi českými kolaboranty. Byl Edvardem Benešem a celou londýnskou emigrací chápán jako úhlavní nepřítel  českého národa za války a on se také tak choval. V roce 1943 napsal knihu, kde shrnul své projevy, Ve službách nové Evropy", samozřejmě jde o Evropu pod vládou Velkoněmecké říše. Kniha je pozoruhodná, možná by stálo za to, aby někteří naši obdivovatelé určitého způsobu uspořádání  Evropské unie si ji přečetli, že by se tam setkali s názory, které by jim mohly být vlastní," dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif