Evropa zvažuje vytvoření vojenské výcvikové mise na Ukrajině

zprávy

Evropská unie zvažuje možnost vytvoření vojenské výcvikové mise na Ukrajině. Informuje o tom Welt am Sonntag s odvoláním na dokumenty Evropské služby pro vnější činnost.

Evropa zvažuje vytvoření vojenské výcvikové mise na Ukrajině
Ilustrační foto
3. října 2021 - 10:25

V textu dokumentu se píše, že vytvoření mise se stane „výrazem solidarity“ s Ukrajinou v kontextu „pokračující vojenské činnosti Ruska“ poblíž ukrajinských hranic a na anektovaném Krymu. Měla by mít název „Vojenská poradní a výcviková mise EU na Ukrajině“.

Kromě potenciální nezávislé vojenské výcvikové mise existují ještě tři další způsoby, kterými by EU mohla přispět ke zlepšení ukrajinské armády. Mezi ně patří rozšíření poradní mise pro reformu sektoru civilní bezpečnosti, která funguje od roku 2014.

Podle novinářů už Brusel tento návrh projednal na úrovni výboru pro politiku a bezpečnost. Zástupci Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska a Slovenska trvají na vytvoření vojenské mise.


Připomeňme si, že po vytvoření nového vojenského bloku AUKUS Austrálií, Spojenými státy a Velkou Británií může Evropská unie vytvořit vlastní vojenský blok , aby se v obranné sféře nespoléhala na Ameriku.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif