FSB překazila převrat v Bělorusku a zavraždění Lukašenka

zprávy

<< AKTUALIZOVÁNO >> Ruská federální bezpečnostní služba (FSB) zatkla dva lidi, kteří plánovali 9.května provést v Bělorusku vojenský převrat a zavraždit běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

FSB překazila převrat v Bělorusku a zavraždění Lukašenka
Alexander Lukašenko, běloruský prezident
18. dubna 2021 - 09:01

Alexander Feduta z Běloruska a Jurij Zenkovič, kteří má dvojí občanství - běloruské i americké, byli zatčeni.

Akce byla provedena ve spolupráci s Běloruským výborem pro státní bezpečnost a jak bylo později zjištěno, plánovali provést vojenský puč „podle standardního scénáře barevných revolucí s podporou místních nacionalistů“.

Podle běloruské strany se na všem dohodli prostřednictvím kurýra a poté se rozhodli uspořádat v Moskvě setkání s některými běloruskými generály, kteří by byli zapojeni do celého procesu.



FSB uvádí, že setkání bylo uspořádáno v jedné z moskevských restaurací bezprostředně poté, co Zenkovic dorazil do Moskvy po konzultacích ve Spojených státech a Polsku, a jejich plánem bylo během puče obsadit všechna rozhlasová a televizní vysílací centra a zablokovat také instituce. vypnout celý energetický systém Běloruska, aby se ztížila práce policie a armády.

Na setkání v restauraci přinesli organizátoři seznam vysoce postavených politiků, úředníků a bezpečnostních úředníků, kteří byli podle novinářů zabiti nebo posláni do koncentračního tábora. Díky hackerům měli spiklenci k dispozici databáze ministerstva vnitra, KGB, vyšetřovacího výboru a dalších orgánů. Soudě podle spiknutí Zenkovich slíbil, že je poskytne armádě.

Podezřelí také plánovali zapojit ukrajinské nacionalisty do přípravy převratu.

Během rozhovoru jeho účastníci opakovaně zdůrazňovali, že hlavním účelem převratu bylo zavraždění prezidenta.

„Protože pokud se nyní budou konat volby, pak bude Lukašenka zvolen místo Lukašenka. A bude tomu tak i po dalších 25 let," uvedl na zasedání Zenkovich.

Podezřelí uvedli, že k transformaci společnosti a státu potřebují nejméně pět let. Podle vojenské vzpoury a atentátů by se podle zkušeností Polska mělo Bělorusko stát inkubátorem „rostoucí demokracie“, uvádí se ve zprávě.

Plánovali zřídit státní radu, která by zahrnovala vůdce všech registrovaných stran. Zenkovich a Feduta již určili oblasti odpovědnosti: první by po převratu dohlížel na práci parlamentu, soudů, zabýval se právními a ústavními reformami a druhý by určoval parametry stranického a volebního systému a kontrolu ideologická oddělení (tisk, kultura, školství).

Jejich cílem, jak dodává FSB, bylo změnit ústavní pořádek v zemi uvolněním postu prezidenta, aby mohl tuto funkci vykonávat „Národní výbor pro usmíření“.

FSB dodává, že po zatčení byli oba organizátoři předáni běloruské straně k dalšímu vyšetřování.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif