Kanál Disney odstranil kvůli rasismu některé dětské filmy

zprávy

Streamovací služba Disney odstranila z profilů pro dospívající několik klasických dětských filmů. Důvodem jsou údajně používané rasistické stereotypy a negativní zobrazení kultur.

Kanál Disney odstranil kvůli rasismu některé dětské filmy
Ilustrační foto
2. února 2021 - 10:10

Studio Disney prostřednictvím svého programu „Stories Matter“ oznámilo, že byly odstraněny filmy Dumbo, Peter Pan, Lady and the Tramp, Kniha džunglí a Aristokrati.

Filmy by se již neměly zobrazovat v profilu pro děti při jejich cíleném hledání. U profilu pro dospělé jsou však tituly stále k dispozici. Nejprve se tam však objeví dvanáctsekundové upozornění:

„Tento program obsahuje negativní vyjádření a / nebo nesprávné zacházení s lidmi a kulturami. Tyto stereotypy byly špatné tehdy a stále jsou i dnes. Spíše než odstraňovat tento obsah, je pro nás důležité poukázat na jeho škodlivé účinky, poučit se z něj a podněcovat diskuse, které nám umožní vytvořit společně budoucnost bez diskriminace. “



V „Stories Matter“ Disney vysvětluje, proč se například Dumbo již v profilu dětí nezobrazuje. Vrány, které v něm hrají, jsou proto „poctou rasistickým představením potulných zpěváků, na nichž bílí umělci se zčernalými tvářemi a potrhanými šaty napodobovali a zesměšňovali zotročené Afričany na plantážích na jihu“. V písni „The Song of the Roustabouts“ by měli černí dělníci bez tváře ukázat, že zpívají mimo jiné: „Když dostaneme náš plat, vyhodíme peníze“.

Peter Pan zobrazuje domorodé obyvatele „kteří neodrážejí rozmanitost domorodých obyvatel ani jejich autentické kulturní tradice“. Ve filmu jsou několikrát označovány jako „červené kůže“ a jsou prezentovány jako skupina hovořící nepochopitelným jazykem. Peter a ztracení chlapci tancovali a nosili pokrývky hlavy - „forma výsměchu a přivlastňování kultuře a obrazům domorodého obyvatelstva“.

(rp,prvnizpravy.cz,jungereiheit,foto:jungereiheit)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif