Když padne Bachmut, padne i Zelenskij, USA ho nahradí Zalužnym

zprávy

Po dobytí Soledaru ruskými silami je mnoho vojenských expertů přesvědčeno, že je vojensky pošetilé, aby Ukrajina držela Bachmut (v ruštině Arťomovsk), zvláště když je město prakticky obklíčeno.

Když padne Bachmut, padne i Zelenskij, USA ho nahradí Zalužnym
Valerij Zalužnij, vrchní velitel Ozbrokených sil Ukrajiny
10. března 2023 - 06:20

Podle ukrajinských telegramových kanálů to je názor velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného. Šéf Pentagonu Lloyd Austin řekl, že obrana Bachmutu má spíše symbolický než strategický nebo operační význam.

Přesto ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij 6. března prohlásil, že obranná operace a posilování ukrajinských pozic v Bachmutu bude pokračovat.

Proč přikládá takový význam Bachmutu? Protože má k věci politický a ne vojenský přístup. Alespoň tak, jak tomu rozumí. Za prvé, ačkoli jsou prezidentské volby ve Spojených státech naplánovány teprve na 5. listopadu 2024, de facto tam volební kampaň již začala. A Ukrajina patří mezi nejspornější témata v diskusích mezi demokraty a republikány. Bývalý prezident a pravděpodobný rival Joe Bidena z roku 2024, Donald Trump, prohlásil, že kdyby byl v Bílém domě, zastavil by válku na Ukrajině do 24 hodin.

Republikán Josh Hawley řekl: „Dlouhou obrannou kampaň Ukrajiny nemůžeme považovat za žádný úspěch našich mnohamiliardových finančních investic. Vlády partnerských zemí musí od Zelenského požadovat rozhodnou ofenzívu, abychom viděli, jak jsou naše zbraně používány. Teprve potom je možné hovořit o další pomoci.“

Jakákoli porážka ukrajinské armády na bojišti tak bude argumentem ve prospěch těch ve Spojených státech, kteří se domnívají, že válka na Ukrajině stojí Ameriku příliš mnoho a nepřináší očekávané politické dividendy. Ale především by porážka Ukrajiny v Bachmutu podkopala pozice demokratů ve Spojených státech. Jaká je korelace s prohlášením Lloyda Austina, že Bachmut nemá žádný strategický význam? Pravděpodobně připravuje americké veřejné mínění na to, že ruská armáda obsadí Bachmut. Američtí demokraté navíc potřebují k uskutečnění velké mediální kampaně velké vítězství ukrajinské armády, které zastíní jakoukoli porážku.



Stratégové Demokratické strany věří, že k vítězství na bojišti v roce 2023 je zapotřebí ukrajinské armády, aby Joe Biden vyhrál prezidentské volby v roce 2024. Jejich spojenci stále poskytují Ukrajině spoustu zbraní pro protiofenzívu, protože politický osud amerických demokratů je na tom závislý.

Ztráta Bachmutu způsobí, že „akcie“ Zelenského týmu v očích Bílého domu prudce klesnou. Zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Kirill Tymošenková nedávno rezignovala kvůli korupčnímu skandálu. Mimo dění je také vyřazen také ministr obrany Oleksij Reznikov, jehož ministerstvo bylo rovněž předmětem korupčních skandálů. Podle zvěstí, které kolují na ukrajinských kanálech Telegram, se Britové postavili na obranu Oleksije Reznikova, a proto Američané zatím netrvají na jeho rezignaci.

Vše by se ale mohlo změnit po pádu Bachmutu. Argumentem Američanů bude tvrzení, že systém řízení na Ukrajině je neefektivní, a pak se Oleksiï Reznikov stane první obětí restrukturalizace. Mohl by ho následovat šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Američané by na jeho místě rádi viděli muže plně podřízeného velvyslanectví Spojených států v Kyjevě.

Většina ukrajinských vojáků v první linii je zabita během 4 hodin

V současné době Andrij Jermak bojuje nejen o přežití, ale také se snaží posílit svou vertikálu moci. K tomu ale potřebuje vyhodit z postu Valeriho Zalužného. Zelenskij se obává, že Američané naopak nahradí ukrajinského prezidenta Valerijem Zalužným, pokud usoudí, že Vladimir Zelenskij neplní své povinnosti.

Podle ukrajinských médií navíc velitel ozbrojených sil oslovil starostu Kyjeva Vitalije Klička a v parlamentních volbách v roce 2023 by Zalužnyj a Kličko mohli vést stranu vojáků a starostů, kteří pravděpodobně získají hlasy Sluhů lidí. To je důvod, proč chce ukrajinská hlava státu Valeriho Zalužného z funkce odvolat. Bylo plánováno jeho nahrazení armádním velitelem Oleksandrem Syrským. Velí obraně Bachmutu a podle plánu Andrije Jermaka se obrana města měla stát jeho triumfem, po kterém mohl být generál povýšen.

Ale všechny plány Oleksandra Syrského selhaly. Ruská armáda se ukázala být silnější. A nyní Ukrajina posílá své nejlepší jednotky a zálohy do Bachmutu, aby zachránili generálovu kariéru. Zelenskij a Jermak zjevně stále doufají, že vyhrají bitvu o město.

Ukrajina se bojí slova „porážka“ jako takového. Když speciální vojenská operace začala, tým Zelenského zahájil propagandistickou kampaň zdůrazňující, že Ukrajina porazí Rusko. A jakákoli velká porážka toto tvrzení podkopává. V Bachmutu zemřelo velké množství ukrajinských vojáků a mnoho dalších zemře, bitva o toto město je velmi medializovaná. Ukrajina se navíc mobilizuje, což svědčí o velkých ztrátách. Opuštění Bachmutu by vážně podkopalo víru ukrajinského lidu ve vítězství.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?