Popular Science: Čína bude dobývat vesmír za účasti Ruska!

zprávy

Čína, která nedávno oznámila vývoj nové supertěžké dopravní rakety „Velký pochod-9", aktivně vytváří spolupráci s Ruskem, uvedl Popular Science.

Popular Science: Čína bude dobývat vesmír za účasti Ruska!
Čínská vesmírná raketa
28. července 2018 - 10:10

Podle pozorovatele publikace se Moskva a Peking úspěšně vzájemně doplňují z technologického hlediska a jejich společná práce přinese ovoce – byť v budoucnosti.

V souvislosti se senzační zprávou o čínské superhtěžké nosné raketě  „Dlouhý pochod-9“ se také objevily zprávy, že Čína bude aktivně posilovat vesmírnou spolupráci s Ruskem v příštích deseti letech, napsal Popular Science. Podle časopisu Čínská národní kosmická agentura (CNSA) podepsala dohodu o spolupráci s Roskosmosem pokrývající „širokou škálu otázek, počínaje osvojením Měsíce a konče sledováním vesmírného odpadu na oběžné dráze“.
 
Jak bylo zdůrazněno v materiálu PS, ruské sdělovací prostředky uvedly, že Moskva a Peking očekávají rozjezd společné práce na supertěžkom mosiči. Podle pozorovatele publikace je tento nosič největší pravděpodobností zmíněný „Velký pochod-9", který podle tvrzení čínských inženýrů se stane raketou, která vynese do vesmíru nejtěžší náklady na světě.


Dohoda mezi Roskosmosem a CNSA mimo jiné naznačuje, že ruská strana využije čínské rakety, aby vynesly užitečná zatížení do vzdálenějšího prostoru. Navíc podle některých zdrojů plánuje Rusko a Čína v polovině dvacátých let vytvořit společnou vesmírnou stanici, uvedl článek.
 
Ačkoli se tyto projekty zabývají poměrně vzdálené budoucnosti, u zpráv o účasti Ruska existují určité předpoklady, které „překračují rozsáhlé dohody o rusko-čínské spolupráci v různých oblastech - od letadel po kybernetickou bezpečnost“, poukázal komentátor PS. Na začátku července 2018 guvernér čínské provincie Hainan Shen Siaoming řekl, že jeho provincie plánuje zřídit čínsko-ruské vesmírné centrum, které bude základem pro společnou práci vládních agentur, korporací a vědců z obou zemí.
 
Jak autor připomněl, v Hainanu se nachází kosmodrom Wenchang - nejnovější a největší z kosmodromů v Číně. Co se týče Ruska, jeho zkušenosti v oblastech, jako je dlouhodobý pobyt astronautů na oběžné dráze a vyvíjení sond pro zkoumání hlubokého průzkumu vesmíru, budou to dobrým doplnkem k čínským „superraketám a elektronice“, dodal komentátor Popular Science.

(kou prvnizpravy.cz, popsci.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif