Rakouští Svobodní nechtějí spolupracovat s Bannonem

zprávy

Svobodná strana Rakouska (FPÖ)  uvedla, že není ochotna politicky spolupracovat s bývalým poradcem Donalda Trumpa Stevem Bannonem na vytvoření pan-evropského pravicového hnutí.

Rakouští Svobodní nechtějí spolupracovat s Bannonem
Steve Bannon
14. září 2018 - 03:20

Generální tajemník pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Harald Vilimsky řekl ve veřejnoprávní televizi ÖRF, že jeho strana nemá zájem pracovat s Bannonem.

„Chceme vytvářet aliance v Evropě, ale chceme to dělat nezávisle na USA, Rusku nebo kohokoli jiného," řekl Vilimsky.

„Chceme růst, rozšiřovat své vlastní pozice a rozvíjet náš program a nápady na vlastní pěst, ale určitě ne pod vedením někoho, kdo je ve Spojených státech aktivní," dodal.

Steve Bannon, bývalý Trumpův stratég, který říkal, že označení rasista, je pro něj "odznakem cti",  doufá, že před volbami do Evropského parlamentu v roce 2019 probudí pravicové populistické vzpoury po celém kontinentu.

FPÖ spoluvládne v rakouské koaliční vládě od konce loňského roku. Rakousko je jediným západoevropským státem, v jehož čele stojí pravicová strana.

FPÖ přesto však uvedla, že v některých oblastech, jako je think-tank nebo digitální média, bude zvažovat spolupráci s Bannonem.

Bannon byl v posledních měsících stále více viditelný v Evropě poté, co byl vyhozen z Bílého domu a opustil mediální platformu Breitbart, kterou někteří komentátoři odsoudili za šíření rasistických a misogynistických názorů.


Zaměřil se na plány na vytvoření bruselské nadace nazvané "The Movement", aby změnil dynamiku evropské politiky a setkal se s různými politiky, včetně maďarského premiéra Viktora Orbana a italského ministra vnitra Matteo Salviniho.

Salvini, který nedávno zablokoval záchranné lodě přepravující přistěhovalce z Afriky do italských přístavů, řekl den po setkání s Bannonem v Římě, že chce být v čele hnutí, které "zachrání Evropu".

Na dotaz možné spolupráce s Bnnonem, Orbán na tiskové konferenci v Bruselu odpověděl, že
"nemá zájem o věci, které nesouvisí s Maďarskem".

(rp,prvnizpravy.cz,thelocal,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif