Satirické vysílání si vysloužilo kritiku za „Blackfacing“

zprávy

Kabaretní umělec Helmut Schleich vystupuje v satirickém příspěvku Bayerischer Rundfunk s „Blackfacing“ a vyvolal pobouření na internetu.

Satirické vysílání si vysloužilo kritiku za „Blackfacing“
Z pořadu
4. dubna 2021 - 11:03
.
Bayerischer Rundfunk nyní brání umělce a pořad: „Musí existovat prostor pro satirická přehánění“.

Po velké kritice obhájil Bayerischer Rundfunk (BR) satirický příspěvek s fiktivním černě vyrobeným kandidátem na kancléře. V programu „SchleichFernsehen“ kabaretní umělec Helmut Schleich v roli představoval syna bývalého bavorského předsedy vlády Franze Josefa Strausse, který žil v Africe - a použil k tomu prostředky „blackfacingu“. S obličejem namalovaným černě Schleich vtipkoval o současné bavorské politice. Na internetu komentátoři popsali příspěvek jako rasistický. Blackfacing se používá, když běloši představují černochy.

Mluvčí BR oznámil, že redaktoři věděli o diskusích o blackfacingu a souvisejících problémech a že byly intenzivně projednávány s Helmutem Schleichem v přípravě vysílání. „V satirickém formátu však musí mít umělec také určitou míru svobody pro satirická přehánění. Umělecká svoboda je velkým přínosem, ale někdy také naráží na limity.“

BR také oznámila: „Fiktivní postava Maxwell Strauss byla výslovně karikaturou Franze Josefa Strausse a jako taková by neměla být posuzována odděleně od celého textu. Obsahem příspěvku bylo autoritářské chápání moci fiktivní postavy Maxwella Strausse. "

Podle BR Schleich o příspěvku uvedl, že jako kabaretní umělec je jeho úkolem věci přehánět. „Právě prostřednictvím syna Maxwella Strausse ukazuji dovoz neokoloniálních struktur z globálního severu do Afriky.“

(rp,prvnizpravy.cz,ntv,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif