Setkání Putin-Zelenskij za slib dokončení Nord Stream-2?

zprávy

Rusko potvrdilo, že strany připravují setkání obou prezidentů Zelenského a Putina. Toto je první takový jednoznačný signál ze strany Kremlu v reakci na nedávné návrhy Ukrajiny.

Setkání Putin-Zelenskij za slib dokončení Nord Stream-2?
Vladimir Putin a Vladimir Zelenskij
27. dubna 2021 - 15:10

Zelensky se chtěl setkat s Putinem na pozadí detente,  když se situace přiblížila stažení vojsk z ukrajinských hranic.

A pokud nejprve v Moskvě nepotvrdili skutečnost přípravy, nyní otevřeně hovoří o tomto tématu. I když samozřejmě mohou jednání stále selhat.

Rozhovory o kontaktu mezi dvěma prezidenty začaly před měsícem - po smrti čtyř ukrajinských bojovníků na Donbasu. Zelenskij se pokusil kontaktovat Putina, ale Kreml odmítl mluvit.

Místo toho se ruský prezident setkal s neúpnou  Normandskou čtyřkou - Angelou Merkelovou a Emmanuelem Macronem. Pak Zelenskij odpověděl stejným způsobem. Je pravda, že vyjádřil naději, že se ke konverzaci připojí i Putin, ale nestalo se tak.

To znamená, že by mělo být jasné, že Moskva nechce mluvit se Zelenským.

Ledy se prolomily trochu po 19. dubnu. Na setkání poradců vůdců zemí N4 byl předložen návrh ruského zástupce Dmitrije Kozaka uspořádat podobné setkání na Donbasu za účasti zástupců ORDLO.



I když samotné setkání neskončilo ničím konkrétním, po něm Zelenskij zveřejnil video, kde pozval Putina na setkání „kdekoli na ukrajinském Donbasu“.

O den později, 22. dubna, ruský prezident na tento návrh odpověděl. Řekl, že kdykoli čeká na svůj ukrajinský protějšek v Moskvě: „Jsem však připraven hovořit pouze o bilaterálních vztazích, nikoli o urovnání situace na Donbasu.“

„Pokud mluvíme o diskusi o problémech Donbasu, pak by se především vedení Ukrajiny mělo setkat s vůdci republik -„ LPR “a„ DPR “, a teprve poté diskutovat o těchto problémech se zástupci třetích zemí , což je v tomto případě Rusko, “ varoval Putin.

Jak však vidíme, došlo k určitému posunu,  pokud Kreml zcela ignoroval Zelenského, nyní, i když podle jeho vlastních podmínek, souhlasil se schůzkou. O čem by to mohlo vypovídat?


Je zajímavé, že ve stejný den - 22. dubna - Rusko oznámilo, že stahuje své jednotky z hranic Ukrajiny . A z Ukrajiny se valila prohlášení, že nebude válka, „stahujeme se, abychom kopali zahrady“.

Jeden závěr naznačuje že v různých jednání mezi Putinem a vůdci Západu došlo k určitému kompromisu. Poté nastala jasná detence.

Podstata tohoto kompromisu není nikým veřejně diskutována. Lze však předpokládat, že Rusku bylo zaručeno dokončení Nord Stream 2 - výměnou za odmítnutí vojenského řešení „ukrajinské otázky“.

Je však jasné, že byl ukázán pouze nejhorší scénář. A soudě podle situace na Donbasu, kde nadále zuří ostřelování, a podle eposu s vyhoštěním diplomatů, je situace stále jen jeden krok od krajepropasti.

V tomto světle je Zelenského pokus o setkání s Putinem jasnou touhou vzdát se hrozbě války, která by mohla být pro Ukrajinu fatální, kdyby se vylila z Donbasu. A zároveň řešit určité úkoly spojené se zlepšováním jejich image, které jsou pěkně otřeseny opakováním Porošenkovy politiky v jejích nejhorších podobách.

Otázka, zda se takové setkání uskuteční, je však stále otevřená i přes zdánlivě pozitivní signály z obou stran.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif