Účastníkům protestu proti Zelenskému někdo platí 100 hřiven za hodinu

zprávy

Účastníkům nedělní „veče“ na Ukrajině proti Zelenskému a „Steinmeierově formuli“ se za každou hodinu účasti na protestu vyplatí 100 hřiven (přibližně 4 $).

Účastníkům protestu proti Zelenskému někdo platí 100 hřiven za hodinu
Z nedělních protestů
7. října 2019 - 07:20

Pro ty, kteří chtějí vydělat více, jsou poskytovány příplatky 10 hřiven za přinesené plakáty a přivedené lidi. Tyto informace 6. října, oznámil šéf prezidentské správy Ukrajiny Andrej Bogdan. Zveřejnil na Facebooku screenshoty s ceníkem pro účastníky „Veče“ pod názvem „Stop kapitulaci“ v Kyjevě. Také zveřejnili pokyny pro účastníky o tom, jak komunikovat s médii.



Podle pokynů jsou povinni chválit bývalého prezidenta Petro Porošenka a jeho stranu „Evropskou solidaritu“ a zároveň požadovat rezignaci úřadujícího prezidenta Vladimíra Zelenského, „Steinmeierově formuli“ a kapitulaci Ukrajiny, které čelí, pokud bude tato „formule“ uvedena do praxe.

„Brzy bude někdo velmi vyděšený a vrátí národu všechno ukradené," slíbil Bogdan v textu pro zveřejnění.

Vedoucí Zelenského kanceláře však neuvedl, kdo přesně nabízí peníze protestujícím. Název chatu, ze kterého byly screenshoty převzaty, je zamalován.

Jak uvádí EADaily, koordinátorem „veče“ je „Hnutí odporu proti kapitulaci“, které zahrnuje nacionalisty a příznivce Porošenka. Akce byla označována jako „Majdanské žluté stužky“ kvůli výzvě organizátorů, aby účastníci protestu měli žluté pásky v barvě vlajky. Demonstrace v Kyjevě se zúčastnilo asi 10 tisíc lidí. Podle odpůrců Steinmeierovy formule má veče funkci „preventivní“.

Účastníci setkání v Kyjevě zapálili ohně a zamířili ke kanceláři prezidenta Zelenského na ulici Bankovaja. Demonstranti požadovali, aby hlava státu během urovnávání konfliktu na Donbasu „nepřekročila červenou čáru“.

Podobná „veče“ se konala v neděli ve více než 20 ukrajinských městech.


Připomeňme, že „formuli“ navrhl bývalý ministr zahraničí Německa, nyní německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Stanovuje mechanismus uzákonění zákona o zvláštním postupu pro místní samosprávu v „samostatných regionech“ Doněcka a Luhanska - samosprávné Doněcké a Luhanské lidové republiky. Dohoda předpokládá uspořádání voleb na územích, které Kyjev nekontroluje v regionech Doněck a Luhansk v souladu s ukrajinskou Ústavou. Poté by měl vstoupit v platnost zákon o zvláštním postavení Donbasu, pokud pozorovatelé OBSE uvedou, že volby proběhly podle standardů této organizace.

(rp,prvnizpravy.cz,EADaily, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif