Varšava i Minsk se chtějí „předvést“ ve vlasteneckém boji

zprávy

Nikdy předtím nebyla vyhlídka na přímý vojenský střet mezi Polskem a Běloruskem tak zřejmá. Tento názor vyjádřil politolog Alexander Nosovič,  když komentoval současnou „předútokovou“ situaci na bělorusko-polské hranici.

Varšava i Minsk se chtějí „předvést“ ve vlasteneckém boji
Ilustrační foto
9. listopadu 2021 - 06:20

Politolog cituje prohlášení polského ministra obrany Mariusze Blaszczaka, že „dnes je na východní hranici soustředěno více než 12 tisíc vojáků a v pohotovosti jsou i jednotky územních záloh!.

„Nikdy předtím nebyla vyhlídka na přímý vojenský střet mezi Polskem a Běloruskem tak zřejmá jako dnes. Pravděpodobnost kolize se ještě zvyšuje, protože je výhodná pro obě strany,“ uvedl Nosovič na svém telegramovém kanálu .

Varšava i Minsk mají podle jeho názoru nyní zájem o vlasteneckou mobilizaci.

„První důvodem je konflikt obou zemí s Evropskou unií, druhý kvůli nadcházejícímu referendu o ústavní reformě. Navíc – z pohledu obou stran by jim měl hraniční vojenský konflikt pomoci zapomenout na mnoho otázek ze strany jejich dárců (ekonomika a bezpečnost), hlavní země NATO a Rusko. Přesvědčení o nutnosti války vedení polské strany Právo a spravedlnosti a Lukašenka, činí střet mezi Polskem a Běloruskem téměř nevyhnutelným.," pokračuje politolkog.


Polský premiér Mateusz Morawiecki potvrdil argumenty politologa na Facebooku, když napsal:
„Hranice polského státu není jen čára na mapě. Tato hranice je posvátná, na které byla prolita krev generací Poláků!"

Litevská ministryně vnitra Agne Bilotaite mezitím oznámila, že jejich polským kolegům přišli na pomoc litevští vojáci, kteří začali střežit polsko-litevskou hranici.

Podle kanálu TG NEXTA většinu migrantů, kteří mají v úmyslu zaútočit na polskou hranici, tvoří Kurdové, kteří přišli do Běloruska z Iráku. K dispozici jsou již záběry, které ukazují, jak uprchlíci překračují polské hranice mezerami v plotě.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif