Zacharová: My ne, to Evropa zablokovala cesty k dialogu!

zprávy

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg uvedl, že Evropská unie (EU) chce navázat dialog s Ruskem, ale Moskva zatím neprojevila žádný vzájemný zájem.

Zacharová: My ne, to Evropa zablokovala cesty k dialogu!
Mária Zacharová, tisková mluvčí ruského misterstva zahraničí
23. května 2021 - 04:20

Ve svém projevu na rozhlasové stanici O-1 si šéf rakouské diplomacie stěžoval, že ruské vztahy s Evropskou unií jsou v současné době „napjaté a zatížené“.

„Jak se říká, tango se tancuje společně." Evropská unie chce dialog. Chceme kanály pro dialog, ale to vyžaduje reakci, že to chce i druhá strana, “řekl ministr.

Podle rakouského ministra v poslední době Evropská unie přijímá signály z Moskvy, které naznačují, že Ruská federace nemá náladu na dialog.

Po tomto prohlášení  následovala reakce Moskvy. Odpovídající komentář zveřejnila na svém Facebooku oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova .



Výroky rakouského ministra označila za nepravdivá a zdůraznila, že možnosti plodné spolupráce s Moskvou zablokovala sama Evropská unie.

„To není pravda. Rusko a EU se účastnily mnoha politických, humanitárních a hospodářských projektů. Byly však blokovány poté, co Brusel přijal protiruské sankce a nahradil dialog agresivní rétorikou, nepodloženými obviněními a dezinformačními kampaněmi, “napsala Zacharová.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif