Zúčtování s von der Leyenovou v Evropském parlamentu

zprávy

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová navzdory vytrvalé kritice již měsíce odmítá informace o detailech smlouvy, kterou vyjednala s šéfem farmaceutické společnosti Albertem Bourlou na nákup vakcín proti Covid-19 .

Zúčtování s von der Leyenovou v Evropském parlamentu
Ursula von der Leyenová a šéf společnosti Pfizer
12. března 2022 - 07:20

Ani samotné smlouvy nejsou veřejnosti plně dostupné. Ceny doručení a vyloučení odpovědnosti jsou stále neznámé. Textové zprávy zaslané v průběhu jednání nebudou archivovány, uvedla komise, protože jsou „ pomíjivé povahy “.

Případem se dlouhodobě zabývá ombudsmanka EU Emily O'Reillyová, která je odpovědná za stížnosti občanů. Její kancelář koncem ledna uvedla: „Vyšetřování ombudsmana zjistilo, že Komise konkrétně nepožádala kabinet předsedkyně, aby hledal textové zprávy. Takže jste se ani nepokoušeli zjistit, zda SMS stále existuje. To není to, co se očekává od standardů transparentnosti a řízení Komise ," řekla O'Reillyová. „i když ne všechny textové zprávy by musely být registrovány, tak  jasně spadají pod zákon EU o transparentnosti. Proto by měly být zachyceny relevantní textové zprávy. Není věrohodné tvrdit opak. “

Když se nyní von der Leyenová odmítla zúčastnit debaty Evropského parlamentu o aféře SMS, europoslanec AfD Joachim Kuhs využil příležitosti k emotivnímu zúčtování s celou politickou kariérou předsedkyně Komise, přičemž do svých úvah začlenil i své křesťanské přesvědčení jako etický standard. Kuhs také neopomněl varovat von der Leyenovou před přijetím Ukrajiny do EU, její transformací na dluhovou unii a zavedením pasu Covid.



„Vážená paní von der Leyenová, velmi jsem si vážil vašeho celoživotního díla. Byl jsem potěšen, když jste se stala ministryní pro rodinné záležitosti. Jako matka sedmi dětí jsi měla tu nejlepší kvalifikaci, mysleli jsme si s manželkou jako rodiče deseti dětí. Tehdy začalo zklamání. Možná si pamatujete na můj projev na toto téma při vaší inauguraci? Obvinění z plagiátorství týkající se vaší doktorské práce jsem nebral vážně. Ta zženštilost Bundeswehru během vašeho působení ve funkci ministra obrany. Byl jsem zděšen, jak bylo pátrání po pravdě řešeno, když zadávací dokumentace, zejména vaše korespondence, se najednou už nedaly najít. Myslíte si, že to opravdu mohlo být odstraněno?

Pokud opět nejste schopna nebo ochotna předložit svou korespondenci šéfovi společnosti Pfizer, co skrýváš? Proč tolik nedostatku transparentnosti v tak důležitých otázkách? To ses asi od rodičů nenaučila.  A vy se hlásíte ke křesťanství. Umíš se ještě modlit modlitbu Páně? Na znamení vašeho aktivního pokání očekávám, že zastavíte proces přistoupení Ukrajiny k EU. Pokud se nám po 20 letech jednání nepodaří integrovat západní Balkán, jak můžeme jít rychleji s Ukrajinou?

Stop plánům na zavedení pasu Covid. To je danajský dar.

Zastavit další vývoj EU směrem k dluhové unii. A nezapomeň: i když to pro mě bude čím dál těžší: budu se za tebe i nadále modlit.“

(rp,prvnizpravy.cz,ansage,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif