Jiří Kouda: Koaliční nulová tolerance

KOMENTÁŘ

Temnou noc parlamentní demokracie připomínala předminulá středa hlasování v Poslanecké sněmovně. Koaličních 118 hlasů převálcovalo opozici při návrzích nevládních stran v poměru 7 : 0. Úterní jednání poslanců potvrdilo nehoráznou politiku vládní pravice.

24. března 2011 - 07:00

Předminulou středu koalice roznesla na kopytech opoziční návrhy bez ohledu na jejich obsah. Nýbrž jen poněkud rasisticky, že novely byly napsány jen jiným, než vládněstranickým perem. Vláda, která se sama označuje za „odpovědnou“ a také „protikorupční“ likvidovala návrhy, které právě směřovaly k posílení protikorupčním směřování země.

Kdo nezná parlamentní procesy, nechť zví, že zákon ve sněmovně se projednává ve třech čteních. Přičemž druhé čtení je určeno k tomu, aby se navrhovaný zákon opravil a upravil. Koalice po krátké a značně formální kritice (což se právě dalo řešit v dalších čteních) obvykle dodala, že zákon ve skvělé podobě předloží ve své režii. Jenže koalice je zde už déle, než pár týdnů a zákony nepředložila.

Jen uplatnila „nulovou toleranci“ vůči opozici. Šlo ale například o kontrolu firem, které mají licenci na obchodování a vojenským materiálem. Stejně tak dopadl návrh na korunního svědka. Anebo zákon, což bylo milé kvůli zkušenosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) na Západočeské univerzitě, který umožňoval odebírání neoprávněně získaných vysokoškolských titulů. 118 palců dolů a prásk!

Samozřejmě měla opozice ještě tu drzost, že požadovala majetková přiznání (u velkých majetků dokázat jejich původ, a pokud by se neprokázal, byl by zdaněn). A komunistický návrh na prodloužení regulace nájemného, byl provokativním máváním červeného hadru před očima sociálně citlivého vládního býka.

Včerejší středa ukázala, že opozice to nemíní vládě vracet sedm facek a začátek schůze byl ve znamení hladkého projednání a schvalování vládních návrhů. I hlasy sociálních demokratů a komunistů. A pak přišel ten trapas. Návrh zákona poslance Stanislava Křečka (ČSSD) o střetu zájmů zakazoval i regionálním funkcionářům pobírat odměny za členství v různých dozorčích či správních radách obecních či městských firem. Ovšem poslanci TOP 09 a veverek pro něj ruku nezvedli. Zvláštní je to právě u údajných protikorupčníků z topky (vždyť je to stranická složenina se Starosty) a véček, blábolících stále něco o korupci (ač nyní si lidé nejsou zcela jisti, o jaké korupci vlastně hovoří – současné, vládní?). Korunu tomu nasadila Kateřina Peake (VV), když návrh označila za „rozumný“ s tím, že sama něco takového předloží v řádu dní. Tomu se už ani nedalo chechtat.

Nulovou toleranci zavedli občanští demokraté před zhruba osmi lety. Velmi brzo zjistili, že je to cesta do pekel. Fanatické odmítání všeho, co je z dílny opozice nebo i vlády, se vždy promítne po volbách a přebírání manýr. ODS, TOP 09 a VV nebudou u moci věčně. Nicméně nasadily demokraturu jako řemen. Svůj program v oblasti penzijní, školské, zdravotní, sociální a daňové reformy hodlají prosadit bez ohledu na opozici. To je choré. Právě reformy zasáhnou plošně celé obyvatelstvo, které je ale – jak volby ukazují, štípnuté politicky napůl. Ještě donedávna všichni (tedy i pravice) mluvili o tom, že třeba na penzijní reformě, jejíž parametry mají mít stabilitu po desítky a desítky let, lze přijmout jen na základě shody jak vlády, tak opozice. To nyní zřejmě vyšumělo a demokracie se tiše krčí v koutku. Potom ať se ale pravicové strany v budoucnu nediví, že se s nimi jednou bude zacházet stejně.

Pro Prvnizpravy.cz
Jiří Kouda


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif