Belgie vybavila migranty rouškami, na vlastní obyvatele nezbylo

zprávy

Před měsícem belgická vláda objednala roušky pro středisko Klein Kasteeltje pro žadatele o azyl, zároveň vláda v Bruselu říkala Belgičanům, že si pouze potřebují řádně umýt ruce, aby se uchránili před koronavirem.

Belgie vybavila migranty rouškami, na vlastní obyvatele nezbylo
Ilustrační foto
17. března 2020 - 03:20

Belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Block je také státní tajemnicí pro azyl a migraci. Podle zprávy od SCEPTR De Block zadala pro migrační centrum objednávku na ochranné roušky ve výši 30.000 euro.

Současně De Block a virolog Marc Van Ranst říkali Belgičanům v televizních rozhovorech, aby nepropadali panice, protože pouhé mytí rukou stačí, aby se zabránilo infekci koronaviry.

V neděli oznámila Belgie téměř 1 100 potvrzených případů infekce koronavirem a belgický zdravotnický personál trpí nedostatkem masek.



Aby se vyřešila nouzová situace, belgická vláda minulý týden objednala 5 milionů ochranných roušek od společnosti v Turecku, které měly být dodány nejpozději v neděli. Žádné roušky ale nedorazily a De Block připustila, že je jejich turecký dodavatel podvedl, a že šance jsou „minimální“, že by vůbec nějaké roušky obdržely.

Belgie prochází skutečnou krizi, protože v současné době má na skladě pouze 500 000 roušek. Jako nouzové opatření vláda požádala občany, které vlastní speciální roušky s filtrem,  aby je darovali nemocnicím.

Skutečnost, že Belgie myslela na bezpečnost migrantů dříve než na vlastní občany, je ironická, zejména proto, že, jak nedávno zdůraznil maďarský premiér Viktor Orbán, imigrace je to, co přivedlo koronavirus do Evropy na prvním místě.



Ačkoliv v ČR nemáme oficiálně migranty, které bychom vybavili ochrannými rouškami, tak stále chybí roušky a respirátory. Chybí v nemocnicích i pro praktické lékaře, kvůli tomu se uzavírají ordinace praktických lékařů i ambulance v nemocnicích. Ošetřují se pouze akutní případy. Ministr zdravotnictví slibuje, že tento týden do ČR budou z Číny dovezeny miliony roušek a respirátorů. Mezitím vláda otevřela obchody s galantérií a textilem a vyzvala dobrovolníky, aby šili látkové roušky.

(rp,prvnizpravy.cz,voice,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?