Jan Vejmělek: Koruna proti euru nejslabší za poslední téměř rok

byznys

Zatímco euro vůči dolaru se drželo během dnešní seance v klidu, polský zlotý a česká koruna navázaly na vývoj ve druhé polovině minulého týdne, a i v úterý oslabovaly.

Jan Vejmělek: Koruna proti euru nejslabší za poslední téměř rok
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
13. září 2023 - 08:20

Měna našeho severního souseda je pod tlakem od rozhodnutí polské centrální banky snížit výrazněji úrokové sazby. Na české koruně to vyvolalo spekulace, zda i ČNB ještě do konce letošního roku úrokové sazby nesníží. Zatímco první ranní kotace domácí měny vůči euru se nacházely u 24,40 CZK/EUR, v odpoledních hodinách se již kurz dostal na dohled úrovně 24,55 CZK/EUR. Euro je tak pro našince nejdražší od poloviny loňského října, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.



Meziroční česká inflace v srpnu klesla v souladu s očekáváním, a to z červencových 8,8 % na 8,5 %. My jsme sice předpokládali o něco rychlejší pokles, v případě jádrové složky se ale náš předpoklad naplnil. Jádrová inflace zůstala utlumená, když v meziměsíčním sezonně očištěném vyjádření podle našeho odhadu po červencovém vzedmutí na 0,26 % v srpnu opět klesla na 0,17 %. 

V anualizovaném vyjádření se tak vrátila do blízkosti dvouprocentního cíle centrální banky. Meziroční jádrová inflace pak zpomalila z 6,8 % na 6,0 %, což bylo v souladu s naším odhadem, avšak mírně pod prognózou ČNB (6,2 % y/y). I když my nadále letos snížení úrokových sazeb nepředpokládáme zejména díky prohlášením jednotlivých centrálních bankéřů v tomto duchu, srpnové inflační statistiky tržní spekulace na snížení sazeb ospravedlňují.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif