Zlato zůstává atraktivní investicí, která nabízí bezpečí

byznys

Ve čtvrtek 21. března dosáhla cena mezinárodního spotového zlata během obchodování na chvíli historického maxima, když překročila hranici 2200 dolarů za unci.

Zlato zůstává atraktivní investicí, která nabízí bezpečí
Ilustračí foto
25. března 2024 - 06:30

Přestože cena následně klesla, analytici se domnívají, že zlato má prostor pro další růst. Klíčovým faktorem, který nedávný nárůst ceny zlata podpořil, bylo nejnovější zasedání o úrokových sazbách Federálního rezervního systému (Fed). I přes to, že nedávná ekonomická data ukazují, že inflační tlaky přetrvávají, Fed si ponechal předpověď tří úrokových sazeb pro tento rok. Po zasedání Fedu trhy zvýšily sázky na to, že první snížení úroků nastane již v červnu, s pravděpodobností nárůstu z přibližně 60% na více než 70%.

Historicky zlato, jakožto aktivo bez úroku, obvykle souvisí s reálnými úrokovými sazbami v USA obráceně. Se zvyšujícími se sázkami na uvolnění měnové politiky Fedem a poklesem reálných úrokových sazeb cena zlata stoupá. Od února tohoto roku cena spotového zlata vzrostla téměř o 10%.

Sabrin Chowdhury, vedoucí výzkumu komodit v BMI, divize společnosti Fitch Ratings, uvedl: „Trend cen zlata je jednoznačně vzestupný, což je způsobeno očekáváním trhu, že Fed letos sníží úrokové sazby alespoň třikrát, první snížení pravděpodobně již v červnu."



Druhým hlavním faktorem podporujícím růst ceny zlata je masivní nákup zlata centrálními bankami po celém světě v posledních dvou letech, uvádí CCTV Finance.

Analytici zdůrazňují, že centrální banky, zejména v zemích jako Polsko, které jsou v blízkosti konfliktů jako je ten rusko-ukrajinský, jsou na pozoru před geopolitickými riziky a mají naléhavou potřebu udržet stabilitu. Randy Smallwood, generální ředitel společnosti Wheaton Precious Metals, komentoval: „Centrální banky jsou hnací silou růstu cen zlata. To je jedna z jeho velkých výhod, protože je odolné vůči vnějším faktorům."

Podle Světové rady pro zlato se očekává, že centrální banky budou v roce 2024 pokračovat v silných nákupech zlata. Z pohledu maloobchodního spotřebitele jsou zlaté produkty také oblíbené mezi individuálními investory a spotřebiteli.

Psali jsme:

Údaje Světové rady pro zlato ukazují, že spotřebitelé v Číně, Indii a Turecku měli v loňském roce velkou poptávku po maloobchodním zlatu. Čína překonala Indii a stala se největším světovým kupcem zlatých šperků. V Indii, kde období od října do prosince a od ledna do března představuje sezónu svateb, je zlato považováno za důležitý svatební dar. Tento trend potvrzuje význam zlata v indické kultuře a jeho úlohu v tradičních rituálech.

V Turecku ukazují údaje Světové rady pro zlato, že poptávka po zlatu v loňském roce téměř zdvojnásobila množství z roku 2022.

Citigroup předpovídá, že vzhledem k očekávání snížení úrokových sazeb ze strany Fedu, by cena spotového zlata mohla v druhé polovině tohoto roku vzrůst až na 2300 dolarů za unci.

Vzhledem k těmto faktorům – uvolněné měnové politice, zvýšeným nákupům zlata centrálními bankami a silné maloobchodní poptávce – se zdá, že zlato zůstává atraktivní investicí, která nabízí bezpečí v nestabilním ekonomickém prostředí.

(jk, CCTV Finance, screen: bbc news)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif