Babiš spustil od řečnického pultíku nevídanou kanonádu

politika

Během mimořádné schůze Sněmovny obvinil bývalý premiér a předsea hnutí ANO Andrej Babiš současnou vládu Petra Fialy (ODS), že svůj volební program překryla militarismem a bojí se voleb.

Babiš spustil od řečnického pultíku nevídanou kanonádu
Andrej Babiš, šéf hnutí ANO
21. března 2024 - 06:05
 
Babiš během svémo proslovu zdůraznil, že by Sněmovna měla řešit jiné věci. Kupříkldu především to, že se vláda nezajímá dostateně o naše zemědělce.

„Dnes zase zemědělci protestují, protože tahle vláda je snad jediná, která nemá ráda zemědělce a doufám, že jste viděli moje video s traktorem. To video jsem točil speciálně pro pana ministra financí a pro pana premiéra, který říkaj, no, představte si, jaké oni mají traktory,“ začal Babiš s tím, že vedle toho by se podle něj měla dál řešit kauza Dozimetr, která dokazuje, že hnutí STAN dotáhlo organizovaný zločin až na celostátní úroveň.

„Normální člověk nechápe, proč byla svolána tahle schůze. Dokonce to nechápe ani náš oblíbený novinář Radek Bartoníček z Aktuálně.cz. Proč je tahle schůze? No tak je to klasika. Je to samozřejmě antibabišovská schůze. Schůze proti hnutí ANO a já myslím, že jsme měli svolat schůzi na úplně jiné téma,“ pokračoval předseda ANO.

 „Tady čtu titulek: Šokující slova Hlubučka. ‚Rédla přivedl Rakušan‘. Pomáhal. Prý s financemi. My stále opakujeme, že STAN vznikl jako organizovaný zločin ve zlínském kraji a postupně rozprostřel svá chapadla až do Prahy. Blesk nemá rád moc hnutí ANO, majitel Blesku říkal, že má stejné hodnoty jako tato vláda. No tak nevím, jestli už nezmění názor, když všichni víme, že je to organizovaný zločin,“ zahřměl Babiš.

Dále také spustil ostrou kritiku některých médií, která jsou podle něj silně "protibabišovská". Prý kdyby tomu tak nebylo, hnutí ANO už by prý mělo nyní v průzkumech padesát procent hlasů voličů. Babiš také propojil sílu médií s verdiktem soudu v Praze, podle něhož bylo odstřižení některých webů po startu ruské invaze na Ukrajinu nezákonné.



„Vláda Petra Fialy je první, a vážení spoluobčané, dobře poslouchejte, prvním porevolučním kabinetem, jemuž soud prokázal podíl na otevřené cenzuře. To já když jsem mluvil o nové totalitě, tak to byl skandál. Můžeme to nazývat nová demokracie, která tvrdě prosazuje cenzuru. Jakékoli zásahy do svobody projevu, práva na informace, se musejí dít striktně na základě zákona. A vláda, respektive Ministerstvo vnitra, policie a tajná služba si ostatně musely být dobře vědomy, že nemají žádný zákonný podklad ony weby zakázat,“ řekl nazlobeně expremiér.

„V poslední řadě je varující, že vláda se spolehla na soukromé subjekty, jmenovitě na nestátní neziskové organizace. I v případě sestavení seznamu webů považovaných za dezinformační. Ano, ty neziskovky, ty známe dobře: Milion chvilek nenávistí, Open society a další, které mají také dobré kontakty v zahraničí. Tím jim dala do rukou klacek a moc rozhodovat o svých spoluobčanech. Jde o obecný problém. Třeba facebook si najímá nezávislé hodnotitele obsahu typu manipulátoři,“ hřímal od řečnického pultíku Babiš a dodal, že tato vláda brutálně korumpuje média a nyní přichází i s navýšením poplatku "provládně zaměřené" České televizi.

„Česká televize už roky jede antibabiše a dlouhé roky podporuje pětikoalici. Proto nechápu, proč mě zvou do nějaké debaty před evropskými volbami. Česká televize mě nemá ráda, já nemám rád Českou televizi, tak už mi prosím vás nepište, já tam nepůjdu,“ vzkázal opětovně na Kavší hory Babiš.

Psali jsme:

Babiš se také zmínil o Ukrajině.  Připomněl, že když bylo hnutí ANO u moci, vždy podporovalo armádu. Ale to nemění nic na tom, že by podle Babiše neměl náčelník generálního štábu Řehka stále strašit válkou.

„A my jsme navýšili rozpočet armády o sto procent. To já jsem v roce 2020 požádal armádu, aby nám pomohli,“ řekl  Babiš, který tím narážel na dobu covidovu.  

„Ale my kritizujeme Řehku. My jsme ho udělali šéfem NÚKIB. A to neuměl přečíst ani pět vět pořádně,“ neudržel se Babiš.

„Bezpečnostní hrozbou pro naši zemi není Babiš, ale Fialova vláda, která podporuje migraci, migrační pakt. Kvóty na migraci. Je to v tom paktu a vy můžete říkat, co chcete,“ udeřil zostra Babiš, který následně citoval slova pirátského ministra zahraničních věcí Jana Lipavského.

„Nejsem žádný velký příznivce vztahů s Moskvou, ale je na místě čas od času s Vladimirem Putinem promluvit, zjistit, v jakém stavu je jeho mysl a až budou chtít Ukrajinci jednat o míru, tak to budeme vědět. A je to skandál? Není to skandál, když i ministr zahraničí mluví o tom, že je dobré občas mluvit s Putinem.“

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif