Dezinformace jako cesta urážet ty, kdo vznášeli pochyby

politika

Pojem dezinformace byl vytvořen, a pokud kdy byl použit tak byl oživen, v covidové době jako cesta, jak urážet ty, kdo vznášeli oprávněné pochyby a uváděli argumenty, říká senátorka Hamplová a vše rozebírá do detailů.

Dezinformace jako cesta urážet ty, kdo vznášeli pochyby
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
15. dubna 2024 - 06:30

„Jedna dobrá zpráva na neděli. DEZINFORMACE je uměle vytvořený pojem bez obsahu. Neexistuje proto ani žádná DEZINFORMAČNÍ SCÉNA.

Je to opravdu tak - dezinformace jako takové NEEXISTUJÍ. Je to uměle vytvořené slovo a uměle živený pojem, obdobně jako tzv. dezinformační scéna. Znám jen pravdu a lež, a buď mám nebo nemám argument či odůvodnění nějakých závěrů.

Pojem dezinformace byl vytvořen, a pokud kdy byl použit tak byl oživen, v covidové době jako cesta, jak urážet ty, kdo vznášeli oprávněné pochyby a uváděli argumenty. Za lež to označit nemohli, protože argumenty neměli, tak vymysleli nové slovo - dezinformace. A to se ujalo neustálým omíláním manipulátory veřejného mínění bez těch argumentů.

A setrvalo - to bezobsažné slovo. Protože je stále živeno. Ale jak tvrdím - pojem DEZINFORMACE nemá žádný obsah, každá informace je prostě sdělení, jde jen o to, zda pravdivé nebo nepravdivé, občas účelové. Proto NEEXISTUJE ani žádná “dezinformační scéna”. Snad jen v peru provládních médií, když už neví, kudy kam.


 
Zkrátka jsou tu lidé, kteří říkají (a říkali) informace pravdivé, jsou lidé, kteří bez problémů použijí (použili) lež. Je nutné to současně odlišovat od analýz a názorů. Ty z něčeho vycházejí, a buď se s nimi ztotožníme, nebo ne. Nelze je ale označovat ani za lež, ani za pravdu - je to prostě názor. Přesto jsou také často dehonestovány oním vyrobeným slovem “dezinformace”. Který tam nemá co dělat.

Tedy jsou tu lidé, kteří mají argumenty a ty argumenty logiku, a jsou lidé, kteří absenci obojího nahrazují těmito novými patvary nebo hrubými urážkami. Stejně tak se vyhýbají konfrontaci s pravdou, protože by neobstáli.

Třeba o migračním paktu pan ministr Rakušan neříká žádné dezinformace, ale zcela klasicky lže, jako když tiskne. Tak prosté to je…

A pan ministr Válek mi zatím neposlal podklad, z něhož mohl učinit závěr, že černý kašel a tuberkulóza určitě nepocházejí od příchozích z Ukrajiny. Jistě ho má - jinak by nic podobného nemohl tvrdit. Tak čekám.

Psali jsme:

Zapomeňme proto na pojem DEZINFORMACE. Neexistuje, nemá obsah. Je to novodobý patvar, který je užíván v případě, kdy lhářům dojde dech. A potřebují zamést pravdu pod koberec. Nebo prostě chtějí jen někoho urazit. Například když ten někdo vyhraje soudní spor, a ono se to těm nahoře hrubě nehodí," vysvětlila svůj pohled na pojem "dezinfomrace" senátorka Jana Zwyrtek Hamplová na svém facebooku.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif