Dufek: Chování ministra Výborného je za hranou slušnosti

politika

Do Prahy dorazila včera tisícovka traktorů z celé republiky s požadavky na vypovězení Green Dealu a na podporou českého zemědělství. A ministr zemědělství Marek Výborný to od protestujících pěkně schytal.

Dufek: Chování ministra Výborného je za hranou slušnosti
Protest českých zemědělců
20. února 2024 - 06:30

Protest organizovali předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek.

V dopoledních hodinách se akce konala před budovou Ministerstva zemědělství. Mezi demonstrující dorazil i ministr zemědělství Marek Výborný, který v 11 hodin obdržel od organizátorů dopis s požadavky. Protestující mezitím skandovali „demisi“ a jiná protivládní hesla.

Odpoledne se část farmářů vydala na Malostranské náměstí, kde byla naplánovaná další demonstrace. Traktory a další zemědělská technika zůstaly na magistrále.

Na Malostranské náměstí mezi zemědělce dorazili odpoledne mimo jiné advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl nebo Jaroslav Foldyna a předseda SPD Tomio Okamura.

Protestující mávali českými vlajkami a protivládními bannery a davem kolovaly i dvě petice: za vystoupení z EU a za zrušení korespondenční volby.

Premiér současné pětikoaliční vlády Petr Fiala (ODS) už předem avizoval, že demonstrace není podle jeho názoru skutečným protestem zemědělců, ale lidí napojených na proruskou scénu. Ministr zemědělství Výborný na síti X napsal, že chápe ty protestanty, kteří po dopoledním programu odjeli.

„Zemědělci naštvaně odjeli z Prahy. Docela jim rozumím. To nejhorší, co dnešek přinesl, je zase horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti. To mě hodně mrzí… Pánové Jandejsek, Dufek a Veleba, chyťte se za nos, škodíte českým farmářům a zemědělcům,“ napsal ministr zemědělství Marek Výborný.

Šéf Asociace svobodných odborů a jeden z organizátorů protestů Bohumír Dufek považuje vyjádření ministra za dehonestující a za hranou slušnosti.

„Premiér Petr Fiala a ministr zemědělství Marek Výborný dehonestovali dnešní protest části zemědělců v Praze, jejich chování je za hranou slušnosti,“ prohlásil na demonstraci Dufek s tím, že ani v hloubi duše nemůže uvěřit tomu, že může státní administrativa takovým způsobem využít demokracii proti protestujícím.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif