Green Deal může zničit naší ekonomiku, varuje Okamura

politika

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura důrazně varuje před možným dopadem zavádění tzv. Green Dealu Evropské Unie. Náklady jsou prý enormní a vše může vést ke zničení naší ekonomiky a zbídačení národa.

Green Deal může zničit naší ekonomiku, varuje Okamura
Tomio Okamura, předseda SPD
21. ledna 2024 - 06:30

„Green Deal Evropské unie, který podpořila Babišova a podporuje i Fialova vláda, nás bude stát tisíce miliard! To jsou obrovské náklady, které mohou zničit ekonomiku a zbídačit národ! Česko čelí riziku, jež si zatím nechce přiznat. Drahá elektřina může ničit průmysl, srážet ekonomiku a nahlodávat sociální smír, varují dokonce už i mainstreamové SeznamZprávy. Jen státní firma ČEPS plánuje do "drátů“ investovat 80 miliard za 10 let. Šéf skupiny ČEZ Daniel Beneš uvedl, že v příštích deseti letech investice do energetiky spolykají "řádově nižší jednotky tisíců miliard“. Hnutí SPD jasně odmítá Green Deal EU a diktát Bruselu. Musíme odejít z EU, nebo nás zničí!

S přibývajícím počtem neřiditelných zdrojů rostou i nároky na provoz. "Udržet stabilitu soustavy je nákladnější. Bývalo to výrazně pod 10 miliardami ročně, dnes to jde přes 15 až ke 20 miliardám,“ říká Beneš. "Všechny tyto náklady se promítnou v ceně elektřiny. Nakonec to vše zaplatí ti, kteří ji spotřebovávají,“ dodal.

Kvůli růstu regulovaných poplatků se podle listopadového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy například na hladině vysokého napětí zvedne cena elektřiny třem čtvrtinám podniků, a to v průměru o 26,8 procent. Dopady se liší podle typu výroby, někde porostou výdaje až trojnásobně. Silová elektřina sice mírně zlevnila, ale stále je na trojnásobku předcovidových hodnot a experti se shodují, že návrat už se nedá čekat.

"Neregulovaná složka elektřiny zůstane v porovnání s léty před válkou na Ukrajině a covidem velmi vysoko, regulovaná složka poroste soustavně a výrazně. Oboje souvisí s podinvestováním energetiky v uplynulé dekádě a zejména s ambiciózní snahou EU o dekarbonizaci,“ potvrzuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.



"Růst ceny na příští rok se bude opakovat i v příštích obdobích,“ očekává i předseda Asociace energetických manažerů Zdeněk Fousek. Před dalším zdražováním elektřiny varují bývalý vládní zmocněnec pro jádro a exšéf ČEZ Jaroslav Míl, bývalý člen rady ČNB Lubomír Lízal a další.

"Většina Evropy je klimaticky postavena jinak. Náš problém je, že jsme si za minulých vlád nedokázali vyjednat výjimky jako Poláci a některé další státy,“ říká Lízal.

"Z Green Dealu se stalo náboženství. Buď včas zvolníme, nebo destabilizujeme společnost,“ varuje Míl.

"Nebude to hladké přistání. Výrazné navýšení nákladů, které v této fázi dekarbonizace začíná být konečně vidět a začíná velmi bolet, způsobí zpomalení tempa transformace. Bohužel, část průmyslu už bude nenávratně ztracena,“ míní Michal Macenauer, strategický šéf brněnské poradenské firmy EGÚ.

Při financování zelené transformace musíme z miliard přejít na biliony. To jsou slova předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové během jejího projevu na světovém klimatickém summitu COP28 v Dubaji. Podle Leyenové se musí k tomu využít nové finanční nástroje, zmínila například zelené dluhopisy a emisní povolenky.  

Evropská komise dle dokumentu vlády Ochrana klimatu ČR předpokládá, že náklady dosažení uhlíkové neutrality v ČR budou až dvojnásobné ve srovnání se starými členskými státy EU a odhaduje je až na stovky miliard korun ročně po dobu minimálně 20 let. K tomu se v Bruselu zavázal premiér Babiš a premiér Fiala Zelený úděl též podporuje.

Psali jsme:

Zelený úděl, který bude stát Evropskou unii biliony eur a naší zemi biliony korun po koronavirové krizi může zasadit smrtelnou ránu naší ekonomice. Tyto propočty pochází ale ještě z doby před energetickou krizí a invazí Ruska na Ukrajinu.

Podle studie, kterou představily poradenská firma Boston Consulting Group a Aspen Institute bude Česká republika muset do transformace na bezuhlíkovou ekonomiku do roku 2050 investovat 3,2 bilionu korun. Informovala o tom ČTK. Takže i proamerický Aspen Institute přiznává takovouto obrovskou částku," uzavřel svůj komentář a rozbor dopadů Green dealu na svém veřejném facebookovém profilu předseda SPD Tomio Okamura.

(jar, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif