Ještě že má prezident tak omezené pravomoci, říká Turková

politika

Renomovaná ekonomická expertka Ivana Turková, která nyní působí v řadách strany PRO, se vrátila k novoročnímu projevu prezidenta Pavla. Snažilo se ho pochopit a takto to dopadlo.

Ještě že má prezident tak omezené pravomoci, říká Turková
Ivana Turková (PRO)
2. ledna 2024 - 11:03

„Chápu, že jsou velice riskantní živé přenosy, obzvlášť u hlavy státu, a tak jsme si dnes vyslechli ze záznamu a patřičně sestříhán projev "jejich" pětikoaličního prezidenta bez špetky vlastního osobitého přístupu či empatie, roboticky monotónní projev na povel s čtecím zařízením....bravo!

Chápu, že současnou vládu není za co chválit, neboť výsledky všech ekonomických ukazatelů jsou katastrofální a po roce 2023 za nimi zůstala zdevastovaná země, tak se zmíní pouze chybná komunikace. Ale v tom to určitě není, a i kdyby se naši vládní postavili na hlavu a utratili ne desítky, ale stovky milionů za „vysvětlování jak to dělají dobře“, měli pozitivní úsměv od ucha k uchu na každém billboardu, tak se na celkové situaci nic nezmění, protože to jsou neschopní amatéři.

Chápu, že se musí ocenit snaha vlády o řešení zadlužení, protože jak jinak vysvětlit zvýšení výdajů na obranu státu o 75 mld. Kč a na předraženou vojenskou techniku, na kterou prostě nemáme. Je to jedna velká blamáž a lež, to jste si mohl opravdu odpustit. Jsme nejrychleji se zadlužující zemí 43% k HDP, pro vaši informaci v roce 2019 to bylo jen 28%, tak o jaké snaze to mluvíte. Vládní amatéři v čele s elektrospecialistou si udělali z fiskální politiky trhací kalendář. Do roku 2009 a globální ekonomické krize byly schodky státního rozpočtu v řádech nižších desítek mld. V roce 2009 tehdy neuvěřitelných 192 mld. Kč. A nyní se s úsměvem střílí od boku 240-270-290 mld. jako kdyby to byly nepodstatné drobné. Za to se mladé generaci omluvte, protože to budou muset za vás splácet.



Chápu, že sílící hlas opozice a nespokojených občanů musí označit a patřičně onálepkovat populisty a extremisty, konec konců už jsme si zvykli. A pokud tím myslíte těch 80% lidí, kteří mají této vlády plné zuby a určitě její kroky neschvalují, ani nepodporují, tak potom ano?!

Chápu, že není možné zmínit naše okradené seniory, tak se to raději vymlčí (nejsou to vaši voliči, tak co s nimi, že…). Se seniory, kteří mají dostatek zkušeností a srovnání se nedá tak lehce manipulovat, a proto se vyzdvihnou mladí progresivisté, jejichž hodnoty jsou dle vás pevnější. To jako vážně?! Myslíte tím frustraci mladých lidí, kdy takřka polovina má psychické problémy a deprese, kdy neví čí jsou, protože jsou jim vtloukány ve školách do hlav ideologické nesmysly…

Chápu, že musíte patřičně po bruselsku podpořit zájem o přijetí eura, ale většina společnosti si euro dlouhodobě nepřeje, přišli bychom totiž o svou monetární (měnovou) politiku. Naše koruna patří mezi nejvýkonnější měny s nejvyššími devizovými rezervami v EU. Přijetím eura naše ekonomika určitě neposílí, spíše naopak. Podívejte se na výkonnost Polska, které euro nemá a naší ekonomiky, kdy jsme jako jediná země v EU nepřekonali HDP roku 2019. A to nejen v minulém roce 2023, ale garantuji vám, že s touto vládou se přes něj nedostaneme ani v roce 2024. Není to tedy o měně, ale o schopnostech, které naše likvidační vláda nemá.

Psali jsme:

Chápu i to, že kým jsi byl vybrán, tomu musíš sloužit... a pokud se nestane zázrak, tak to musíme ještě 4x vydržet.

Co mě osobně v projevu chybělo asi nejvíce byla absence/zmínka o jakékoliv podpoře podniků a podnikatelů, kteří přestávají být konkurenceschopní, krachují kvůli vysokým cenám energií. Nevím, jestli si to náš 5K rezident uvědomuje, ale tyto firmy svým výkonem, daněmi a zaměstnaností drží stát.

Takže závěrem, zaplať pánbůh, že má prezident tak omezené pravomoci, protože...," uzavřela na svém facebooku hodnocení vládní agendy ekonomka Ivana Turková.

(hýbl, foto: screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif