Jurečka? Balvan pro zbytek spolukoalice, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Jurečka? Balvan pro zbytek spolukoalice, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
15. ledna 2024 - 06:05

TRAKTORY, PŘEDZVĚST OBČANSKÉ VÁLKY A BRATR JUREČKA. Zatímco u nás stále ještě doznívá povánoční poklidná atmosféra, u našich západních sousedů to pěkně vře. Tamním zemědělcům došla s vládou trpělivost, „osedlali“ traktory a vyrazili do velkoměst. A jak je vidět, nezůstalo jen u nich. Přidali se už i dopravci… i ti železniční. Zemi hrozí chaos a kolaps a německá vláda bude muset konat. 

Proč se dokáží během „okamžiku“ zemědělci v Německu zorganizovat a uspořádat akci takového rozsahu, a u nás zatím dosud nebyli schopní ve větším rozsahu podpořit ani jednu z těch velkých demonstrací na Václaváku?

Ono to nebylo během okamžiku. V Německu se už dlouho stávkuje a demonstruje a dokonce tam demonstrovali mnohem důsledněji než my tady u nás. Tamní organizátoři si také užili nálepkování médií, také byli označováni za proruské kolaboranty a dezinformátory. Mnoho lidí v Německu také popotahovali po soudech za nevymáchanou hubu a musely proběhnout několikery volby, které naznačily změny ve voličském smýšlení. Nejprve musely všechny ty mediální nálepky ztratit účinnost. Lidé si museli zvyknout, museli zjistit, že demonstranti nemají rohy ani netouží mít v Berlíně ruského gubernátora.

Jednoho dne se to pak prostě utrhlo. A kdyby to nebyl tento zemědělský protest, stalo by se to za dva měsíce s jiným organizátorem. Situace nazrála, obyčejní Němci jsou naštvaní jako nikdy a teď už to jede samospádem.  Proto vždycky posluchačům říkám, že je třeba zatnout zuby a nevzdávat to. I u nás situace nazrává.

Jaký vývoj očekáváte v Německu? A mohly by tyto události ovlivnit akceschopnost zemědělců u nás?

Německé události zcela jistě ovlivní situaci u nás. Jsme s Německem propojeni podobně jako ve středověku. Co se stane tam, to se projeví i tady. Musí. Já fakt nevím, jak to teď v Německu dopadne. Ale je jasné, že tamní vláda teď bude mít dost starostí a jejich pozornost bude přehlcena domácími problémy, které jsou ovšem v liberálním a evropsky hodnotném kontextu zcela neřešitelné.

Svým způsobem se buď dočkáme názorového veletoče německé vlády, která najednou začne mluvit o jaderných elektrárnách a bude si ošklivit grýndýl, nebo budou další protesty, další bouře v ulicích a možná i blackouty a další legrácky této postmoderní doby.

Problémy Evropy, Německa i nás všech se prohlubují. Buď to někdo vyřeší, nebo bude přibývat vzbouřenců a budou stále radikálnější.  

Naše mainstreamová média o protestech v Německu „spíše mlčí“ a ujišťují nás proslovy premiéra Fialy, jak jsme všechno zvládli a teď už bude jen líp. Mám ale pocit, že to jejich „embargo“ na jakýkoli jiný než provládní názor a jejich svoboda slova ve smyslu „korigovaných informací“ se jim bortí jak domeček z karet. Navíc v Německu to není už jen o stávce zemědělců a dopravců, hlasitěji zaznívají i názory na ukončení dodávání zbraní na Ukrajinu či volání po ukončení nesmyslné válečné propagandy, zatímco náš premiér hledá spojence v Indii. Co ta naše pětikoaliční vláda? Vážně neuhnou ani „o píď“ a budou se dál tvářit jako středobod zeměkoule s obrovským morálním majákem zářícím i do těch nejvzdálenějších temných koutů vesmíru?

Za chvíli si Petr Fiala postěžuje, že tady zůstali jako kůl v plotě. Samozřejmě, žádné naše problémy vláda nevyřešila, stejně jako německá vláda nevyřešila německé problémy. Petr Fiala se může tvářit jak chce a naše mééédia mohou vymlčovat informace od rána do večera, ale situaci už prostě nemají ve svých rukou.
Představte si, že by Petr Fiala před dvěma roky věděl, že jednou budou v Německu takové protesty. Že by věděl, že Hamás zaútočí na Izrael a Američané přestanou zásobovat Ukrajinu. Myslíte, že by dělal tu politiku, kterou dělal? Nebo myslíte, že by Zelenský šel do zničující války? Myslíte, že by liberální novináři byli tak arogantní? Oni prostě mysleli, že nad ně není. Cítili se bezpeční, v zádech měli globální protektory, co by se mohlo podělat, že? Teď se to těžko bere zpátky. Uvěřili špatným kamarádům.



Teď jsou v situaci, kdy si mohou vybrat z mnoha špatných řešení, ale žádného dobrého.  Kdyby couvli, okamžitě povzbudí odpor proti sobě. Rádi by přitvrdili, ale Scholz ani Biden už jim na pomoc nepřijdou...
Všude na světě to teď vypadá tak, že kdo si proti Západu troufne, ten uspěje. U nás to bude to samé. Kdo si proti Pětikolce troufne, ten je porazí.

Koordinátor Rady národní bezpečnosti Bílého domu John Kirby prohlásil, že vojenská pomoc, kterou Spojené státy americké Ukrajině tak dlouho poskytovaly, je pozastavena. Kongres doposud nepovolil mimořádné výdaje požadované administrativou amerického prezidenta Joea Bidena. Např. podle lékaře Lukáše Pollerta je toto šance pro diplomatická jednání, tedy pokud prý nechceme rozpoutat 3. světovou válku, což někteří blázni chtějí. I v kontextu s událostmi v Německu, převládne nakonec postoj „mírových štváčů“ nad názory „válečných aktivistů“ a jakou šanci na ukončení války na Ukrajině vidíte Vy?

Bohužel je to účet bez hostinského. Putina ani Zelenského se nikdo neptal. Stejně tak se nikdo neptal těch po zuby ozbrojených praporů Ajdar a Azov, kteří mají na domácích oltáříčcích svého milovaného Stěpana Banderu. V této chvíli bych si troufal jen tvrdit, že válka na Ukrajině zanedlouho změní svůj charakter. Zřejmě nebude mít jednu frontovou čáru v mapě, ale bude to mnohem větší a mnohem brutálnější bordel.
Myslím, že dosavadní válečné utrpení Ukrajinců není ještě nic proti tomu, co přijde a myslím, že naši Chciválkové brzy zjistí, proč jsme tam ty zbraně fakt neměli dodávat.

Zůstaňme ještě na chvilku v Americe, protože tam se začínají dít věci. Na rekordní počty nelegálních migrantů v USA se rozhodli reagovat představitelé Texasu. V pohraniční oblasti u města Eagle Pass povolali Texaskou národní gardu, načež americké pohraniční stráži zamezili, aby se nadále v oblasti, kde se pohybuje velké množství ilegální migrantů, angažovala. „Americká občanská válka začala obsazením federálních objektů státními jednotkami,“ šíří se éterem po kroku Texasu. Může to být předzvěst něčeho vážnějšího? Resp. do jaké míry si myslíte, že jsou Spojené státy americké stabilní zemí, odolné vůči vnitrostátnímu politickému či občanskému „zemětřesení“?

Americké reálie jsou složité. My sice USA vnímáme jako jeden stát, ale není to pravda. Rozdíly jsou tam obrovské. Svým způsobem jsou Spojené státy mikrokosmem celé planety. Najdete tam luxusní resorty i africká gheta. Najdete tam bláznivé kovboje, sluníčkáře, spořádaná ospalá města i divoký západ. Netroufám si předpovědět, jak se bude situace nadále vyvíjet, ale vidím trendy. Stále častěji berou místní situaci do svých rukou. Federální vláda je stále více jejich nepřítel a nebo už nevěří, že by jim byla užitečná. I velmi sluníčkářská města typu Nex York už hlásí, že nejsou schopna migranty absorbovat.

Myslím, že pro kolektivního Bidena platí víceméně totéž co pro individuálního Olafa Scholze. Bude mít dost starostí se svými Američany a na Ukrajinu či Evropu už nezbudou kapacity. Ani myšlenkové, ani finanční, ani vojenské.

Americký novinář, spisovatel a válečný korespondent Christopher Hedges, který se specializuje na blízkovýchodní společnost a politiku a její vztah k té americké, napsal: “Žijeme ve společnosti, kde lékaři ničí zdraví, právníci právo, univerzity vědomosti, noviny informace, církve morálku a banky ekonomiku". Do jaké míry s jeho slovy souhlasíte a jak se mají věci u nás?

Takhle je to vždycky, když se hroutí impérium. To, co ho vyneslo na vrchol, to je i příčinou jeho pádu. Pamatuju, že v devadesátých letech vám pro úspěch v komunálních volbách stačilo sehnat na kandidátku doktora, učitele nebo faráře. Jejich autorita byla nezpochybnitelná. Kde jsme skončili? Vědcům se nevěří, doktorům se nevěří, církvím se nevěří, mééédiím se nevěří...

Psali jsme:

To dělají ty prachy. Když děláte impérium, tak nakonec máte tolik peněz, že zkorumpujete kohokoliv. Jakmile si někdo vybuduje autoritu, prostě si ji koupíte a využijete. Jednoho dne takhle zužitkujete renomé všech a začíná pád. Pak najednou zjistíte, že peníze se nedají jíst, ani se z nich nedá střílet.

Vraťme se na závěr do naší české kotliny, kde morální hodnoty vládních představitelů prorazily samotné dno a míří do pekel. Jedním z hlavních protagonistů tohoto pádu je lidovecký ministr práce Marian Jurečka, kterého ve funkci podržel nejen premiér Fiala, ale i vedení KDU-ČSL. Komentátor Petr Holec ho nazval „božím prasetem“ a Jurečka si podle něj sám kope vlastní hrob hanby. Ani to s lidmi pořád nepohne? Vážně je pořád ještě většina národa ochotná zavírat oči, držet ústa zavřená a stále si nechat vše zdůvodňovat tím, že za všechno (nejspíš i za Jurečku) může Babiš a Putin?

Jurečka, Jurečka... á to je ten, který tančil, zatímco studenti umírali... Nemyslete si, lidem to hodně leží v žaludku. Vzpomenou si na to, až se situace otočí. Ale teď bych se vlastně nezlobil. Jurečka je už takový balvan pro zbytek spolukoalice, že se ani společnými silami na hladině neudrží. Z Mariana je dokonalá koule na noze a není žádná šance, aby na tom někdo něco změnil.

Buď ho odstřihnou a budou přečasné volby, nebo do řádných voleb všechny dostane ze sněmovny... Vidíte, je to všude stejné. Mají na výběr jen samé špatné možnosti. Petru Fialovi přeji při rozhodování příjemné křeče.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif