Koncem března by volby vyhrálo hnutí ANO, druhé místo by patřilo Pirátům

politika

<< SANEP >> Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by koncem března vyhrálo hnutí ANO v čele s jeho předsedou a bývalým premiérem Andrejem Babišem se ziskem 33,5 procentního bodu.

Koncem března by volby vyhrálo hnutí ANO, druhé místo by patřilo Pirátům
Ilustrační foto
5. dubna 2024 - 06:20

Do Sněmovny by se koncem března dostalo šest stran.

Na druhém místě by nyní skončili Piráti pod vedením Ivana Bartoše se ziskem 11,3 % a zaujali by tak pozici nejsilnější vládní strany. Třetí příčku by v nynějších hypotetických volbách získalo hnutí SPD v čele s jeho předsedou Tomiem Okamurou se ziskem 11,1 %. Vládní straně ODS se nadále nedaří zastavit klesající trend voličských preferencí. Nyní by tato strana pod vedením Petra Fialy získala 10.3 % a skončila by na místě čtvrtém.


Pátým politickým subjektem, který by se koncem ledna letošního roku dostal do Sněmovny PČR, je hnutí STAN (nově Starostové) v čele s jeho předsedou a ministrem vnitra Vítem Rakušanem, a to se ziskem 7,1 procentního bodu.

Šestou pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadila strana PRO v čele s advokátem Jindřichem Rajchlem, a to se ziskem 5,3 procentního bodu.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Před branami do Sněmovny Parlamentu České republiky by se koncem března ocitly vládní strany TOP 09 (4,2 %) a KDU-ČSL se ziskem 1,5 %, čímž se tato strana dostala na historické minimum voličských preferencí. Svobodní v čele s Liborem Vondráčkem by nyní získali 3,5 procentního bodu, stejného zisku dosáhla také KSČM v čele s předsedkyní a europoslankyní Kateřinou Konečnou. Hnutí Roberta Šlachty Přísaha by získalo 3,4 procentního bodu, strana SOCDEM pak 2,3%.

Žádný další subjekt by koncem března nepřekročil hranici 2 procent. 




Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden metodou CAWI ve dnech 25. – 31. března 2024 na vybrané skupině v souhrnu 1.700 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Průzkum březnových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 66,7 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

(rp,prvnizpravy.cz,sanep,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif