Markvart: Koho bude chtít upálit přístě? Hoďte na ní už konečně síť!

politika

Historie pálení knih sahá daleko do minulosti a jejich pohnutky jsou většinou podobné - strach z jiného názoru, který by mohl narušit vlastní ideologii. Trpí jím většinou natupující nebo naopak upadající diktatury.

Markvart: Koho bude chtít upálit přístě? Hoďte na ní už konečně síť!
Petr Markvart
25. ledna 2024 - 04:20

Například čínský císař Čchin Š'-chuang-ti nechal r. 213 př. Kr. zničit všechny říšské záznamy, neboť si přál, aby historie Číny začínala až jeho vládou, připomíná Petr Markvart v komentáři na facebooku.

Ve starém Římě zase Senát r. 186 př. Kr. zakázal popis bakchanálií, aby se do přísné morálky Města a státu nedostala cizí kultura orgií.

Po dobytí Bagdádu v r. 1258 spálili Mongolové Hulegu chána zhruba milion svazků knih. Pro prosté pastevce a bojovníky představovaly zhýralost abbásovského chalífátu.

Ve středověku se zase pálily hlavně knihy věroučně závadné a to jedné i druhé strany i knihy vyloženě satanistické nebo heretické.


Největšího rozkvětu pak bibliocida doznala za německých nacistů ve 30. letech, kdy Německá studentská unie dodávala statisíce knih pro veřejné pálení. Hořel Franz Kafka, Sigmund Freud i Upton Sinclaire, stejně jako Karl Marx a Karl Kautsky.

Ve Spojených státech byly v období chorobného strachu z "rudého nebezpečí" v 50. letech páleny knihy, které Mc Carthyho pochopové považovali za "prokomunistické". Slavná kniha Ray Bredburyho '451 stupňů Farenheita' byla inspirována právě touto dobou.

V roce 2015 pálili zase bojovníci Islámského státu knihy Mosulské knihovny, včetně těch, které přežily řádění seldžuckých Turků, Mongolů, Osmanů i dalších.

Až dodnes jsem byl přesvědčen, že v České republice 21. století něco podobného není možné. Paní ministryni Černochové v její šílené válečnické propagandě vadí mírový symbol, nakreslený na rukách sportovců Dukly Praha natolik, že nakázala spálení již vytištěných kalendářů. Vadil jí symbol, za jehož nošení buzerovali a šikanovali českou mládež ještě docela nedávno komunisté. Symbol, jehož hlavním poselstvím je jaderné odzbrojení. Paradoxně totéž jaderné odzbrojení, bez něhož by nikdy nevznikly Budapeštské dohody, na které se dnes z hlediska ukrajinské suverenity protiruští válečníci zhusta odvolávají.

Jednou vystoupit z OSN, podruhé poslat sportovce za odlišný politický názor na Libavou na převýchovu nebo čerstvě vydírat profesní sdružení veteránů, jenom proto, že se jí nelíbil projev jeho předsedy.

Teď pálí kalendáře se symbolem míru. Koho bude chtít upálit přístě? Hoďte na ní už konečně síť!

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif