Medailonek lží ministra Jurečky. Lidovcům to ale nevadí

politika

Lidovecký předseda a místopředseda vlády Marian Jurečka čelil v posledních týdnech čelil silné kritice a výzvám k rezignaci kvůli vánočnímu večírku na jeho resortu a kvůli jeho lžím. Lidovci ho však podrželi.

Medailonek lží ministra Jurečky. Lidovcům to ale nevadí
Marian Jurečka (KDU-ČSL)
10. ledna 2024 - 08:45

Vedení strany KDU-ČSL, která je součástí vládní pětikoalice, se včera postavilo za svého předsedu. Marian Jurečka sice po dlouhém nátlaku veřejnosti nabídl rezignaci na funkci ministra práce a sociálních věcí, celostátní výbor ji však nepřijal.

„Předseda a vicepremiér Marian Jurečka chyboval, když včas neukončil včas vánoční setkání zaměstnanců MPSV, stejně jako chyboval v následné komunikaci směrem k médiím a veřejnosti,“ uvedl v úterý celostátní výbor lidovců.

Včera odpoledne se také sešli ještě před jednáním výboru lidovců šéfové koaličních stran. Jednání bylo plánované delší dobu, kauza nebyla oficiálním bodem programu a podle informací, které má redakce k dispozici, Jurečku údajně neřešili.

Předseda v posledních týdnech čelil silné kritice a výzvám k rezignaci kvůli vánočnímu večírku na jeho resortu. Večírek se konal 21. prosince – v den, kdy došlo k tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při které rukou vraha Davida K. zemřelo 14 lidí a více jak dvě desítky osob útočník zranil. I když byly události již známy a Jurečka o nich věděl, večírek pokračoval. A sám ministr se na rozjetou párty ještě po zasedání vlády vrátil.



Jurčekův největší problém je ale to, že opakovaně veřejnosti lhal. Pojďme si tyto jeho lži zrekapitulovat.

Šest Jurečkových lží o vánočním večírku

1. Jurečka: „Naše setkání začalo v 15 hodin, tedy ještě dříve, než přicházely první zprávy o bezprecedentním útoku šíleného vraha.“

- Podle oficiální pozvánky na Společné vánoční setkání s ministrem Marianem Jurečkou se však akce konala od 15:30 hodin ve vstupní hale ministerstva.

2. Jurečka: „Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oficiálně oznámila jen krátce před tím.“

- SMS zprávu o mimořádném zasedání vlády poslal Úřad vlády v 17:03 hodin. Ministři navíc přiznali, že o střelbě navzájem komunikovali.

3. Jurečka: „Až do 18:26 jsem informace o střelbě neměl.“

- Jeden z hostů večírku potvrdil, že se s ministrem o střelbě na filozofické fakultě bavil těsně po 16. hodině. Čas ví přesně, v půl páté vyřizoval telefon. Po konfrontaci Jurečka otočil a řekl, že byl zabraný do diskuse se zaměstnanci a nevěnoval informacím o střelbě pozornost. Je dobré též připomentou, že Jurčka je místopředsedou Bezpečnostní rady státu. Lidé jsou bezpochyby teď "v klidu" a mají pocit bezpečí, když už od ministra a člena Bezpečností rady státu ví, že v případě jakékoli další krizové situace tomu nebude věnovat pozornost, ale bude "zpívat, tančit a bavit se"...

4. Jurečka: „Kdybych měl informace v reálném čase po 16. hodině v plném rozsahu, setkání by skončilo dříve, podobně jako na ministerstvu kultury.“

- I na resortu kultury se konalo setkání zaměstnanců, které ovšem ministr kultury Martin Baxa okamžitě rozpustil. Jurečka se o střelbě bavil se zaměstnanci už po 16. hodině.

5. Jurečkoa mluvčí Kateřina Procházková: „Se začátkem jednání vlády (od 21 hodin) bylo setkání ukončeno a lidé se začali rozcházet domů.“


- V médiích se ale objevilo video, které dokazovalo, že v atriu ministerstva se tančilo ještě před půlnocí, když už na budově ministerstva visely černé vlajky. Navíc Jurečka následně po dvou týdnech mlčení přiznal, že se na večírek vrátil a odcházel zhruba až v půl čtvrté ráno.

6. Jurečka: „Po jednání vlády jsem se na ministerstvo vracel do kanceláře vyřídit nezbytné věci, pak jsem sešel do atria, kde bylo třicet nebo čtyřicet lidí, se kterými jsem tam zůstal až do ukončení vánočního setkání.“

Podle informací Mf Dnes se však bujarý večírek přesunul z atria do jedné z kanceláří (konkrétně do kanceláře vrchního ředitele sekce informačních technologií a bývalého ředitele Úřadu práce Karla Trpkoše, pozn. redakce).

Psali jsme:

Ministra Jurečku ostře zkritizoval renomovaný politolog Lukáš Valeš, který řekl, že díky lhaní se stal Jurečka nedůvěryhodným politikem.

„Kdyby pan Jurečka v uvozovkách jenom večírek neukončil, když měl, omluvil se a zaslal třeba peníze na konto pozůstalým, tak by se ještě celkem nic moc nestalo. Bylo by to smutné, ale šlo by o nedostatek empatie a politické prozíravosti. Ale možná nejhorší na tom případu je, že pan ministr evidentně lhal. Médiím neříkal pravdu, mlžil a stal se nedůvěryhodným politikem. A takového člověka asi my daňoví poplatníci v české vládě nechceme," prohlásil Valeš v Radiožurnálu v Českém rozhlase.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif