Nejhorší vláda od roku 1989. Exprezident Klaus se neudržel

politika

Podle bývalého prezidenta České republiky Václava Klause pochází debata o zavedení eura od neekonomicky vzdělaných představitelů země.

Nejhorší vláda od roku 1989. Exprezident Klaus se neudržel
Václav Klaus, exprezident ČR
19. února 2024 - 07:22

Exprezident Václav Klaus to prohlásil v diskusním pořadu "Za pět minut dvanáct" na televizi Nova, kde zároveň ostře kritizoval současnou pětikoaliční vládu Petra Fialy i směřování ODS.

„Nemyslím, že by se změnil nějakou revolucí, jednolitým jednorázovým zlomem, ale tendence, které už dlouho bublaly pod povrchem, teď zesílily. My jsme opravdu v jiném světě než před desíti, patnácti, zejména dvaceti lety," prohlásil Klaus s tím, že změny jsou podle něj k horšímu.

„Když bychom začali nejhoršími, krátkodobými. Válkou na Ukrajině na straně jedné, v Gaze na straně druhé. Když vidíme ekonomicky, co se děje s Evropou, když vidíme Green Deal, revoluci genderovou, migrační vtrhnutí mas migrantů do Evropy a k nám do České republiky, to jsou úplně nové jevy, které v momentu, když skončil komunismus, vůbec nevyvstávaly," poznamenal v televizi Nova Klaus.



„Evropská unie v úzkém slova smyslu nám pozitivního podle mého názoru nepřináší nic," řekl dále Klaus s tím, že přechod EU od integrace k unifikace byl chybný kork.  

"Evropská spolupráce, evropský integrační proces, to, že po sobě nestřílíme v Evropě a tak dále, to nám přináší, ale zvrat tohoto procesu na konci 90. let, jak já říkám, od integrace k unifikaci, tedy unii, byl chybný krok," řekl v televizi Nova bývalý prezident Klaus, který se následně vyjádřil velmi kriticky jako o současné vládě, tak i o samotné ODS.



„Máme nejhorší vládu od roku 1989. Myslím si, že německá vláda a česká vláda jsou si podobné, hlavně prázdnotou a naprosto nesourodou koalicí," uvedl Klaus s tím, že obě vlády mají neviditelného a nefunkčního premiéra.

„ODS ustoupila od svých původních myšlenek a z pravicové strany se stala nedefinovanou středovou stranou. Nyní sleduje hlavně evropské zájmy,“ prohlásil Klaus a dodal, že ODS pro něho není strana, se kterou by se nějakým způsobem identifikoval.

Psali jsme:

Konec války naUkrajině? Musí se začít vyjednávat


„Jediné východisko ukončení konfliktu na Ukrajině je, že se musí přestat střílet a začít vyjednávat,“ zdůraznil exprezident. Podle Klause začne Rusko s Ukrajinou vyjednávat v ten moment, co jim to řeknou světoví hráči, ale hlavně USA.

(dan, prvnizpravy.cz, scree: nova)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif