Pětikolka se směje, opozice nechápe. Účet zaplatíme my

politika

Poté, co ve Sněmovně prošlo schválení úsporného balíčku, se strhla lavina reakcí, které se na rozdíl od vlády už tak optimisticky ke schválení balíčku nestaví. Zaznívaly slova jako likvidační balíček nebo zrada na občanech.

Pětikolka se směje, opozice nechápe. Účet zaplatíme my
Předsedové vládních stran
17. října 2023 - 07:22

„Winston Churchill říkal, že jedni vidí podnikatele jako škodnou, kterou je nutno odstranit, druzí jako dojnou krávu, kterou je třeba vytěžit, a jen někteří v něm vidí tažného koně, který táhne vůz hospodářství.

Měl pravdu: pro tuto VLÁDU jsou naši živnostníci zjevně paraziti, kterým se musí neustále házet klacky pod nohy, zvyšovat odvody a daně. Neustálé změny mají hodně daleko od vytváření stabilního prostředí pro jejich plánování a podnikání.

Schválené odvody pro živnostníky:
"Odvodová zátěž OSVČ se zvýší z 25 procent na 40 procent průměrné mzdy? Zároveň by osoby samostatně výdělečně činné měly platit nejméně 55 procent namísto současných 50 procent základu daně.”

Pro mě jsou živnostníci základním kamenem naší ekonomiky. Jediné, co můžeme dělat, je odlehčit jim a nechat je pracovat tak, jak chtějí a potřebují. Právě to totiž bude ve prospěch a blaho naší země a jejích obyvatel," uzavřela svůj komentář ohledně přijetí konsolidačního balíčku předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová.

Na schválení konsolidačního balíčku zareagovala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Poslanci, kteří hlasovali pro likvidační balíček, hlasovali zcela proti zájmům občanů, a také proti zájmům jejich obcí a měst. Dali tím přednost potřebám svých neschopných ministrů ve vládě. Zcela tak popřeli roli zákonodárců dle složeného slibu," napsala senátorka, která o něco později přidala na svém veřejném facebookovém profilu jeden příspěvek, který se týkal průběhu schvalování úsporného balíčku.

„Předčasné ukončení diskuse k vládnímu balíčku a zabránění řadě poslanců k němu vystoupit považuji za protiústavní postup. Nelze proto vyloučit zrušení přijatých změn Ústavním soudem, pokud podají poslanci ústavní stížnost,” napsala ke způsobu, jak probíhala ve Sněmovně diskuse při schvalování konsolidačního vládního balíčku senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. 


Na příspěvek senátorky zareagoval v diskusi advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„S obsahem balíčku nesouhlasím. Jak však prokáže opozice diskriminaci při jednání v PSP s argumentem “chtěli jsme vystupovat”, když zároveň vetovala opakovaně možnost pokračování jednání ve 3.čtení v jednací den určený pro 3.čtení, jen v odpolední čas navazující na dopolední blok 3.čtení z jednacího řádu PSP?" tázal se Hašek. 

Velkou dávkou kritiky "obšťastnil" vládní garnituru také předseda druhé nejsilnější opoziční strany SPD Tomio Okamura v rozhovoru pro parlamentní listy. 

„Premiér Fiala se veřejně pochválil, že jeho vláda “má v poločase dobré skóre”. Dělá si z lidí srandu? Pětikoalice protlačila pevný čas hlasování o konsolidačním balíčku na pátek 13. října v 11 hodin.  A hlasy sto osmičky skutečně byl schválen. Co k tomu říci, po tom všem, co jsme kolem akce ministra Stanjury „za pět dvanáct“ v minulých měsících sledovali?

Symbolicky v pátek třináctého. Takže nejenže pětikoalice znásilnila jednací řád sněmovny, který neumožňuje pevné hlasovaní, ale současně výrazně poškodí české občany a české firmy rekordním zvýšením daní. Pevným zařazením neumožnila všem poslancům, aby se k balíčku vyjádřili. Hnutí SPD hlasovalo proti zvyšování daní. 

Psali jsme:

Fialova vláda prohlasovala největší zvýšení daní za dobu samostatné České republiky. Vytáhne občanům 100 miliard korun z kapes. Budou poškozovat firmy. My jsme se tady tomu jako opozice snažili mnoho týdnů zabránit. Já bych chtěl vyzvat prezidenta Petra Pavla, aby tento zákon nepodepisoval. Tzv. „konsolidační“ balíček povede jen k dalšímu a výraznějšímu zhoršení stavu. Plánované plošné zvýšení všech typů daní a pojistných odvodů totiž ještě dále sníží čisté příjmy našich domácností i reálnou kupní sílu všech občanů. To povede opět k dalšímu propadu maloobchodních tržeb, a tudíž i k prohloubení poklesu celkového ekonomického výkonu.

To už si z nás Petr Fiala fakt dělá srandu. Ten člověk je očividně mimo… Fialova vláda je nejhorší vládou v naší novodobé historii s nejnižší důvěrou občanů, navzdory stálé podpoře médií," zveřejnil svoji reakci na sociální síti Tomio Okamura. 

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif