Petr Štěpánek: Odjinud: Ve jménu pravdy a lásky

politika

Představte si, že jste výrobce a obchodník se zbraněmi v jedné malé zemi uprostřed Evropy. Jakkoli jste doposud do stále doutnajícího konfliktu na východě dodával tisíce dělostřeleckých nábojů měsíčně, štěstěna se usměje a možná bude potřeba dodávat několik tisíc dělostřelecké munice denně.

Petr Štěpánek: Odjinud: Ve jménu pravdy a lásky
Petr Štěpánek
18. dubna 2024 - 06:20

Víte, že standardní kus dělostřelecké munice se prodává za ca 2 tisíce Eur, ale takový konflikt může cenu vyhnat o několik desítek procent výš. Nakonec se vám splní sen, když se jistému premiérovi jisté evropské velmoci podaří zastavit mírová jednání a konflikt se naplno rozhoří, píše Petr Štěpánek na facebooku.

Cena dělostřeleckého granátu stoupne až na 3300 Eur a vice a vy společně s kolegy z branže můžete dodávat statisíce kusů. Poptávka předčí očekávání a denně se vystřílí tisíce kusů. Válka v plném proudu trvá již ca 770 dní, denně proletí hlavní průměrně 6 až 7 tisíc kusů munice jen proto, že jich není k dispozici víc. Ale s vašimi kolegy z branže jste utržil jen na této munici již něco kolem 17 miliard Eur po odečtení všech těch všimných místním nenasytným generálům. A k tomu všechna ta prodaná technika, rakety a jiné náboje.

Znáte se dobře s důvěrníkem premiéra z Nelevého břehu, kterému možná za to navrhnete nějakou kampaň na Restart země. Tohohle koně je nutné podpořit. Samozřejmě anonymně. Není to žádný problém, protože vaše tržby jen za první rok války vyskočily o 73 procent a čistý zisk o 160 procent a v dalším roce se tržby zase zdvojnásobily. Premiér se u vás ve fabrice nechá zvěčnit a vy jako projev vděčnosti financujete přes zbrojní spolek i návštěvu bývalého amerického prezidenta, aby se s ním vaši koně mohli vyfotit.


Jenže zásoby slábnou, výrobu není možné nakopnout tak rychle (proč taky, ceny by spadly) a tak dostanete nápad, kterému se říká zlaté vejce. Vaše firma má vynikající kontakty z dřívějších dob, kdy skupovala starou vojenskou techniku po celém světě a prodávala tam, kde jí bylo potřeba. Často to byly země, kterými se firma moc nechlubí, ale byznys je holt byznys. Na žebříčku demokracie a svobody nezaujímají zrovna první pozice, spíše ty poslední, ale to je ve vaší branži normální. Napadne vás, jak koupit starou prodanou munici od téhle států tajně zpět.

V současnosti vaši věrní zákazníci totiž zrovna neválčí a tak jim navrhnete, že jim tu munici odkoupíte za vyšší cenu, než za jakou jste jim jí prodal. A jako perličku vašim věrným zákazníkům, kteří se nechají pravidelně fotit ve vojenských uniformách, sdělíte zákulisní humorné vyprávění, že to zaplatí ty zářivé a příkladné evropské demokracie s vynikající bonitou, kde by něco takového nikdy nebylo možné. Jenže vy to organizujete ze státu, kde něco takového možné je, stačí říct, že je to přísně tajné, protože ty země jsou přátelské k nepříteli a nikdo se už ptát nebude, protože to přece dá rozum. Ty demokracie, které vás vážení prodejci ještě včera kritizovaly za pošlapávání lidských práv v takto rozehrané hře zavřou oči a v případě potřeby mohou říct, že o ničem nevěděly. Cena nehraje roli, protože veškeré demokratické mechanismy kontroly se vám podařilo vypnout.

Zdá se to až absurdní, ale tímhle zlatým vejcem pomůžete ve zcela hysterické Evropě svým politickým koňům ke zviditelnění na mezinárodní scéně. Celá demokratická společnost to spolkne i s navijákem, že pro vás pracují jejich zvolení zástupci. Tohle je příběh století, který se ve vaší branži bude při večerním doutníku vyprávět hodně dlouhou dobu. Tenhle "dýl" se zapíše do historie, pokud se všichni budou držet scénáře.

Protože pravda a láska miliardy přenáší.

Samozřejmě je celý příběh smyšlený a nikdy by se nic takového v demokracii stát nemohlo, protože máme hlídací psy - novináře a demokraticky vyspělého občana.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif