Rajchl: Každý člověk má právo žít off-line!

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajch se ve svém včerejším večerním vysílání vrátil ke svému dřívějšímu komentáři ohledně nezbytných věcí, které jsou podle něj potřeba prosadit do Listiny základních práv a svobod. 

Rajchl: Každý člověk má právo žít off-line!
Jindřich Rajchl (PRO)
13. února 2023 - 09:01

Rajchl napsal, že s ohledem na turbulentní vývoj událostí v posledních letech považuje za nezbytné prosadit do Listiny základních práv a svobod zakotvení těchto 4 základních práv pro všechny občany České republiky.

Jako první zmínil právo platit českou korunou, kdy prohlásil, že naprosto odmítá přijetí eura či jakékoliv jiné měny coby náhrady koruny jakožto oficiálního platidla v naší zemi. 

„Udržení vlastní měny je klíčové nejen z ekonomického, nýbrž zejména z politického hlediska. Je to jeden z klíčových prvků naší svrchovanosti. Země, která nemá vlastní měnu, není plně suverénním státem," napsal Rajchl. 

Za druhé zmínil právo platit v hotovosti. Připomněl, že již několik let jsme svědky soustavného talku na omezování plateb v hotovosti, kdy některé banky dokonce nově zavádějí do svých všeobecných obchodních podmínek možnost nevydat vám vaše uložené peníze v hotovosti, pokud jim nesdělíte účel použití finančních prostředků, které hodláte vybrat, či pokud banka nebude s tímto sděleným účelem souhlasit. 


„Takový postup je zcela nepřípustný! Zejména odmítáme nahrazení hotovosti digitální měnou (CBDC) v jakékoliv podobě, neboť v takový okamžik má vydavatel měny plnou kontrolu na výdaji jednotlivce. Takový systém považuji za nepřípustný a troufám si jej nazvat digitálním otroctvím," pokračoval Rajchl. 

Jako třetí právo zmínil Rajchl "právo žít off-line."

„Pokud se rozhodnete se státem komunikovat digitálně (internet, datové schránky atd.), máte na to jistě plné právo. Stejně tak však musí být zaručeno každému jednotlivce právo zůstat offline, pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodne formu digitální komunikace nevyužít. Stát nesmí přímo (zavádění povinnosti zřídit si datovou schránku zákonem) ani nepřímo (podmínka použití digitální formy komunikace například pro žádost o dotace) nutit žádného svého občana ke vstupu do online prostředí. Naopak je povinen zajistit standardní formu komunikace (poštou), pokud se pro to občan rozhodne," zdůvodnil své požadavky advokát a předseda PRO Jindřich Rajchl. 

Čtvrtý požadavek definoval Rajchl jako právo odmítnout výkon branné povinnosti mimo území České republiky s tím, že podle jeho slov nesmí být žádný civilista za žádných okolností nucen realizovat výkon své branné povinnosti na území jiného státu. 


„Musí mu být dáno právo kdykoliv, a to i bez udání důvodu, odmítnout povolání k výkonu branné služby mimo naše státní území. Výkon branné povinnosti musí být omezen výhradně na obranu naší země v případě jejího napadení," doplnil Rajchl. 

Rajchl považuje všechna tato výše uvedená práva za natolik esenciální, že je podle něj nezbytné, aby požívala ochrany nikoliv pouze zákonné, nýbrž ochrany ústavně-právní. A právě proto zdůraznil, že právě z tohoto důvodu je jejich implementace do Listiny základních práv a svobod nejvhodnější formou jejich nezpochybnitelné garance pro každého občana České republiky.

Také jsme psali:

V druhé části vysílání hovořil o chystaném celonárodním setkání občanů, které připravuje strana PRO 11.3. toho roku na Václavském náměstí v Praze. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif