Rakušan může být v klidu, premiér Fiala ho neodvolá

politika

Premiér se nehodlá sejít s Andrejem Babišem kvůli budoucnosti ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ve vládě. Hnutí ANO vadí vlastnictví šifrovaného telefonu. Podle Fialy ale není důvod k odvolání vicepremiéra z kabinetu. 

Rakušan může být v klidu, premiér Fiala ho neodvolá
Vít Rakušan, ministr vnitra
5. října 2023 - 08:03

Fiala prohlásil, že se nebrání jednáním s ANO nad budoucností země. „Ale nevím, jaké by mělo smysl jednání o tom, že pan ministr vnitra má šifrovaný telefon a že ho mám na základě toho odvolat," konstatoval premiér s tím, že nemá v úmyslu navrhnout Rakušanovo odvolání. 

Podle předsedy občanských demokratů jde o další záminku, která především odvádí pozornost od problémů samotného Andreje Babiše. Neobává se ani možného hlasování o nedůvěře, pád vlády podle něj v takovém případě nehrozí. 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš minulý týden vyzval dopisem Fialu k jednání o osudu Rakušana ve funkci ministra vnitra. Považuje totiž za nemyslitelné, aby byl dále v čele resortu. Babiš zdůraznil, že za personální složení vlády je sice zodpovědný premiér, ale on jako předseda nejsilnějšího opozičního subjektu cítí povinnost upozornit na skutečnosti, které podle něj mohou vést k "absolutní ztrátě důvěry občanů České republiky v politiku a nezávislost policie". ANO také už dříve pohrozilo hlasováním o nedůvěře vládě. Babiš svou kritiku ministra Rakušana ještě vyostřil, když tvrdil, že Rakušan je členem organizovaného zločinu. 


Ministr vnitra Vít Rakušan na jeho slova reagoval a ve středečním rozhovoru pro rádio Prostor odmítl, že by se kdokoli z členů vlády podílel na organizovaném zločinu. Označil to za "velkohubý nesmysl“. Rakušan tak reagoval na výroky bývalého premiéra Andreje Babiše, který v úterním rozhovoru pro rádio Prostor tvrdil, že Rakušan měl šifrovaný telefon související s kauzou Dozimetr a že je součástí organizovaného zločinu.

Ministr dále uvedl, že důkazem jeho neviny je i spolupráce s policií, která kauzu Dozimetr vyšetřuje. Dále je to prý také skutečnost, že lidé z hnutí STAN, kteří byli obviněni, dávno ukončili své působení ve vládě nebo ve straně.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?