Roček: Íránský útok na Izrael byl jen válečnickým vtipem?

politika

Izrael je potrestán "operací Pravdivý slib" hlásaly 14. dubna íránské noviny, ale byla to spíše srandovní raketově - letecká psina. Útok je stejně debilní jako izraelská hysterická pomsta na civilistech v Gaze, upozorňuje publicista František Roček.

Roček: Íránský útok na Izrael byl jen válečnickým vtipem?
František Roček, publicista
15. dubna 2024 - 06:20

Neskutečně debilní byly i nejčerstvější izraelské útoky, když izraelské drony zaútočily v oblasti Gazy na zřetelně označená vozidla americké humanitární organizace a sedm pracovníků zabily. Ještě k tomu izraelské stíhačky bombardovaly budovu íránského konzulátu v Damašku a zabily šestnáct Íránců. Íránský útok na Izrael byl ze stejného soudku.

V článcích o íránském útoku kdekoliv na světě se neobjevuje základní otázka: Proč Írán podnikl tak totálně debilní útok?


Je neuvěřitelné, že k útoku Írán využil drony. Na velké vzdálenosti stovek kilometrů lze použít drony jenom v oblastech bez účinné protiletadlové obrany jako je třeba Pákistán, Afghánistán a řada podobných států v Asii a v Africe. V oblasti od Perského zálivu po Izrael je naopak sledování vzdušného prostoru intenzivní.

Drony se svou podzvukovou rychlostí nemají šanci na vzdálenost stovek kilometrů na nečekaný přílet do místa úderu.

„Americká pozorovací letadla v regionu sledovala přicházející útok a americké stíhačky sestřelovaly přilétající drony…,“ psali v zahraničním tisku.

Účinné použití raket je možné jenom v případě, že rakety dokáží zahltit protiraketový systém a ten nedokáže všechny útočící rakety zachytit.  

V zahraničních médiích se uvádělo např.: „Mnoho raket a dronů bylo sestřeleno mimo izraelský vzdušný prostor, jiné byly zachyceny nad izraelským územím systémem protivzdušné obrany Iron Dome..“
Protože drony prolétaly přes několik států, také jordánské letectvo sestřelilo některé útočníky nad svým územím.

„… a britské královské letectvo uvedlo, že přispívá stíhačkami a tankovacími letadly, většinou proto, aby zastoupilo USA při provádění vzdušných hlídek nad Irákem a Sýrií v rámci kampaně proti Islámskému státu… Předpokládá se, že britské (stíhačky) Typhoony RAF se v noci na neděli podílely na sestřelení íránských dronů nad Sýrií a Irákem, uvedly obranné zdroje…“

Izrael se pyšní, že s pomocí klíčových západních spojenců a Jordánska zachytil přibližně 99 % raket a dronů.
Zda šlo skutečně o úspěšnost 99 % nebo je toto číslo jenom propagandistická hláška, je nepodstatné. Jisté je, že dopadlo na izraelské cíle tak málo raket, že pravděpodobně nezpůsobily vážnější škody.

Proč?

Jak byl útok proveden, měl minimální šanci na úspěch. Že by byli íránští plánovači tak hloupí, když připravili technicky neefektivní útok? Jsem z toho zmatený. Íránský útok na Izrael byl jen válečnickým vtipem?

Naskýtají se otázky:
  1. Byl to způsob jak monitorovat protivzdušnou obranu, když pracuje na plné obrátky, a získat tím podklady pro plánování budoucích „skutečných“ útoků,
  2. Měl útok vyprovokovat sérii opatření až na mezistátní úrovni, aby mohly být monitorovány i takové „strukturální“ pohyby ve světě mezinárodní bezcitné agresivity?
Nepřestávám se divit jak politici (nejen) na Středním východě zešíleli.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif