Situace v Gaze? Izraelský analytik Amos Harel varuje

politika

Izraelský analytik Amos Harel varuje před "bažinou" v Gaze a varuje před situací na Západním břehu. Podle Harela reaguje izraelská vláda pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua na současnou situaci neuváženě.

Situace v Gaze? Izraelský analytik Amos Harel varuje
Analytik Amos Harel
20. ledna 2024 - 13:03

Izraelský analytik Amos Harel nedávno ve svém hodnocení pro deník Haaretz uvedl, že Izrael čelí vážným problémům v souvislosti se svými operacemi v Gaze od 7. října. Podle Harela izraelská vláda pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua reaguje na současnou situaci "neuváženě".

V článku s názvem "Izraelská operace v Gaze se protahuje, zatímco Netanjahův kabinet je stále více zaslepený" Harel kritizuje politiku izraelské vlády od 7. října. Poukázal na to, že navzdory Netanjahuovým předchozím slibům Izrael neprožívá "nejklidnější desetiletí", ale naopak čelí zhoršující se bezpečnostní situaci jak uvnitř země, tak na jejích hranicích, uvádí zpravodajský server Haaretz.



Dále Harel zdůraznil, že Izrael ztrácí svou odstrašující schopnost proti nepřátelům, jako jsou Hamas a Hizballáh, a kritizoval myšlenku, že konflikt s Palestinci lze vyřešit mírovými dohodami s arabskými státy v Perském zálivu, což podle něj selhalo.

Situace v Gaze se podle Harela stává "smrtelnější a nebezpečnější". Uvedl, že jsou zde jasné známky toho, že Izrael uvízl v Gaze v bahně a že Západní břeh dosáhl bodu varu. Kritizoval také Netanjahua a jeho ministry za jejich zdánlivou lhostejnost k situaci.

Psali jsme:

Harel také zdůraznil, že Izrael by měl změnit své priority a varoval, že čas na záchranu izraelských vězňů zadržovaných v Gaze se krátí.

(böhm, haaretz.com, screen. haaretz)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif