Stanjura má na krku trestní oznámení. A Rajchl vysvětlil proč

politika

Státní podnik Čepro koupil pumpy Robin Oil za cenu, která je podle některých ekonomických expertů až čtyřnásobně vyšší. Navíc také podotýkají, že by stát podnikat neměl. A trestní oznámení je na světe.

Stanjura má na krku trestní oznámení. A Rajchl vysvětlil proč
Zbyněk Stanjura, ministr financí
15. února 2024 - 06:55

Síť pump Robin Oil dosud patřila podnikateli Jiřímu Zoubkovi. Od něj Čepro – v něm je stoprocentním akcionářem ministerstvo financí – získalo 75 benzinových stanic za 4,5 miliardy korun.

Rezort financí uvedl, že akvizice bude financována z prostředků Čepra, ne ze státního rozpočtu. Podle účetní uzávěrky za rok 2022 měl podnik vlastní kapitál přes 10 miliard. Robin Oil v účetní závěrce vykázal zisk před zdaněním přes 103 milionů korun. Přesto je kupní cena, kterou zveřejnil server E15, násobně vyšší. Vše se totiž odvíjí od EBITDA, tedy zisku před zdaněním, úroky a odpisy. Cena 4,5 miliardy korun je tedy pětačtyřicetinásobkem tohoto ukazatele, přičemž odhady analytiků byly významně nižší.

Na hospodaření státu, za který je zodpovědná vláda, a v tomto konkrétním případě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), zareagoval advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Ve svém komentáři také zdůvodnil kroky, kterého ho vedli k podání tresního oznámení.


„Dnešního dne podala naše strana Právo Respekt Odbornost trestní oznámení na ministra financí Zbyňka Stanjuru pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku dle §220 trestního zákoníku za naprosto neadekvátně předražený nákup sítě čerpacích stanic Robin Oil.

Pokud by jakýkoliv starosta jakékoliv obce v české republice koupil jakoukoliv komoditu za nejméně desetinásobek reálné hodnoty, tak by si na něj orgány činné v trestním řízení nepochybně velmi záhy posvítily.

Tak se přesvědčíme, jestli totéž bude platit i u ministra financí. Jestli tu stále platí princip rovnosti před zákonem, nebo se zde již znovu vytvořila sorta nedotknutelných papalášů.

Psali jsme:

Strana PRO setrvává v přesvědčení, že politici by měli nést odpovědnost za své jednání - jako hmotně-právní, tak trestně-právní. A pokud někdo koupí něco, co by mělo mít hodnotu 500 milionů za 4,5 miliardy, tak je vyvození takové odpovědnosti zcela na místě. O výsledku řízení vás samozřejmě budeme informovat," uzavřel své vyjádření ohledně podání trestního oznámení na ministra financí Stanjuru (ODS) předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif