Vláda se lidem jen vysmívá a žene je do chudoby, říká Konečná

politika

Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s europoslankyní a předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou. Co si myslí o navržených změnách v zakládajících smlouvách EU či o pirátské představě "světa bez hranic"?

Vláda se lidem jen vysmívá a žene je do chudoby, říká Konečná
Kateřina Konečná, předsedkyně KSČM
29. listopadu 2023 - 06:30

Europoslanci ve středu odhlasovali v parlamentu návrh Ústavního výboru, který doporučuje změny v zakládajících smlouvách EU a zásadním způsobem směřuje proti zájmům menších a středně velkých států. Navrhované revize spočívají na třech základních změnách, a to zavedení většinového hlasování, odstranění práva veta jednotlivých členských zemí, čímž by skončil princip jednomyslnosti, a na omezení počtu komisařů EU. Mezi hlavní navrhované změny patří opuštění principu jednomyslnosti při hlasování v Radě EU v 65 oblastech a přesun kompetencí členských států na úroveň EU, a to včetně vytvoření dvou nových výlučných kompetencí unie v oblastech ochrany životního prostředí a biodiverzity. Zároveň by se také výrazné rozšířily sdílené kompetence v zahraniční a bezpečnostní politice, ochraně hranic, veřejném zdravotnictví, civilní obraně, průmyslu a vzdělávání. Euro by se mělo také stát povinnou měnou pro každou členskou zemi. 

Co o výsledku hlasování soudíte a co by přijetí navrhovaných změn znamenalo pro Českou republiku?

Naprosto nesouhlasím se zrušením práva veta v dalších oblastech. Jde to proti suverenitě států, což naprosto odmítám. Ostatně KSČM byla jedinou stranou, která už v případě Lisabonské smlouvy požadovala, aby její přijetí bylo podmíněno referendem. Nehledě na fakt, že země velikosti ČR by tak mohly být kdykoli přehlasovány velkými zeměmi EU, jejichž vlády si na rozdíl od té naší dobře uvědomují národní zájmy a také je tvrdě prosazují. Zrovna tak tento návrh popírá původní myšlenku Evropské unie jakožto mírového projektu. Vyzvala jsem v Partii T. Tománkové ministra Lipavského, ať vláda o tomto návrhu nepřipustí ani diskuzi, což rovnou odmítl. Co všechno tento návrh Europarlamentu obnáší, to vysvětluji ve videu, které najdou čtenáři na mých sociálních sítích.



Evropa v šoku. I tak by se dal popsat úspěch vítězné Strany pro svobodu Geerta Wilderse v Nizozemsku, který nejen v pražské kavárně vyvolal obavy z "ochromení" EU. Někteří se dokonce vyjádřili ve smyslu, že jeho nástup do čela vlády by mohl otřást celou Evropskou unií. Jiní naopak vítězství Wilderse a jeho Strany pro svobodu vítají. Jak hodnotíte výsledky voleb v Holandsku Vy?

Ukazuje se, že i v západní Evropě, která je z hlediska životní úrovně, úrovně mezd, platů i důchodů, nebo kvality potravin, daleko před námi, už občanům došla s evropskými experimenty trpělivost. Je na čase tomu říct STAČILO i u nás!

Na Slovensku se bude stavět čínská továrna na baterie, v Maďarsku se chystá obří investice čínské automobilky. U nás premiér Fiala dlouho vysílal signály o záchraně a nastartování naší ekonomiky a výsledkem je snad nejnižší důvěra ve vládu v polistopadové éře a to, že tolik diskutovaná továrna na výrobu čipů se nakonec nepostaví v Čechách, jak sliboval premiér Fiala a předseda Senátu a „Tchajwanec“ Miloš Vystrčil, ale v Německu. Co to podle Vás vypovídá o současné vládě?

Nejen na Slovensku a v Maďarsku. Ale ten stejný Volkswagen, který u nás svou investici zrušil, tak v Polsku bude investovat přes 40 mld. Kč. To, co předvádí vláda, je naprostá ubohost. Chlácholit občany tím, že přece na tom vydělají i když továrna na čipy bude v Německu, je absolutní výsměch lidem. Copak vládní papaláši nepochopili, že lidé chtějí pracovat v ČR za výdělky, z nichž se dá důstojně žít? Copak nepochopili, že za dostupnými kvalitními potravinami lidé nechtějí jezdit všude možně, ale rádi by si je koupili ve svém obchodě!? Zahraniční politika vlády je tristní a jediní, kdo na to doplácí, jsou naši občané, řekla pro prvnizpravy.cz Kateřina Konečná.


Česko je jediná země v EU, které se nedaří dostat z ekonomických problémů. Reálné mzdy klesají a ceny letí nadále vzhůru. Prezident Petr Pavel, který bere 341 000 Kč měsíčně, si však myslí, že se Češi nemají až tak špatně. Možná neví, že milion Čechů žije pod hranicí chudoby a další dva miliony se do ní rychle propadají. Prezidentovo vyjádření, že se Češi „nemají až zas tak špatně“ je poměrně odvážné, co myslíte?


Petr Pavel v obou režimech - tedy v tom, na který teď nadává, i v tom současném - patřil k prominentům. Nikdy nemusel žít v nedostatku, takže o tom, jak se komu žije, bych na jeho místě pomlčela. Jak praví jedno okřídlené heslo - sytý hladovému nevěří. Ostatně o zhoršování životní situace obrovských skupin občanů mluví v podstatě všechny dostupné statistiky.
 
Mimochodem video P. Pavla, které vydal v souvislosti s tím, že podepsal asociální pětikoaliční balíček - tak jako všechno, co mu vláda předložila - je plné zavádějících informací a polopravd. Divím se, že se k něčemu takovému prezident snižuje.

Psali jsme:

Piráti zveřejnili na sociální síti X svou představu o světě "bez hranic". Podle nic je migrace legální a lidé mají právo se volně pohybovat a stěhovat se kamkoliv chtějí, což jim musí být bezpečně umožněno. Dobrým zvykem a mravem ale přeci v každé kultivované společnosti odjakživa bylo a je, že se lidé mohou sice do nějaké země nastěhovat, ale pouze tehdy, pokud jim to lidé té země, kam se chtějí nastěhovat, povolí. Nepřijde Vám to zvláště v dnešní době spíše jako nebezpečná výzva k "souhlasu s jakoukoli invazi" či dokonce jako výzva k „destrukci naší společnosti“?

Pirátské představy - nejen v oblasti migrace - jsou často mimo jakékoliv chápání. To by až tak nevadilo, pokud by to nebyl hazard s bezpečností, životní úrovní občanů a energetickou chudobou. To vše totiž návrhy pirátů ve svém důsledku mohou způsobit.

(martin hynek, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif